1964: felavatták az Erzsébet hidat

11.21.

2008.11.19. 14:51

Mint annak idején mindent, úgy az Erzsébet-hidat is a tervezettnél korábban avatták fel - ezúttal negyven nappal, írta az Esti Hírlap. Igaz, a sietség gondot okozott, de erről majd később.

"Az új Erzsébet-híd [akkor még kötőjellel kellett írni] olyan - minden tekintetben igazi - szocialista létesítmény, amelynek megépítésénél a három alapvető követelményt: a határidőt, a költségirányzatokat megtartották, a minőségi igénynek pedig maradéktalanul eleget tettek."

Az eredeti Erzsébet hidat a második világháború végén felrobbantották a németek. A robbanótölteteket a budai hídfőben, a két lánckamrában helyezték el, de csak a déli robbant fel, az északi lánckamrában a tölteteket a bontáskor megtalálták, írja Gáll Imre A budapesti Dunai-hidak története című könyvében. A robbanás hatására a pilon elcsavarodott, és a láncok felismerhetetlen tömbbé gyúrták össze. A pesti oldalon a pilon és a parti nyílás állva maradt, és az új Erzsébet híd építésének kezdetéig el sem bontották. Olyan terv is volt ugyanis, hogy ezeket felhasználják majd, végül ezt elvetették.

A lap másnapi száma úgynevezett kis színesben örökítette meg a híd első munkanapját. Száz- és százezerek keresték fel, a járdákon hömpölygött az emberáradat és az autók is csak lépésben haladtak. Két-három jampec a tartókábeleket vizsgálgatta, mire egy öreg szaki rájuk szólt: ne fogdossák, mert bepiszkítják. Olyan is volt, aki virágcsokrot tett a kandeláberre."

"A gépkocsivezetők eleinte bizonytalankodva indultak el a két forgalmi sávon, de aztán tízszer, hússzor is átmentek a hídon [éppen úgy, mint a 2002-es hídblokád évfordulóin szokás]: tanulták a budai feljáróhíd és a Belváros új forgalmi rendjét. Kiderült, hogy az óriási tömeg ellenére is tíz-tizenöt percet takarítanak meg, ha az Erzsébet-hídon mennek át Budára."

Az Erzsébet híd 1964-es átadása utáni első nyáron kisebb hullámosodás keletkezett az aszfalton, ami az évek alatt egyre terebélyesedett, és már az autóforgalom biztonságát, valamint a híd szerkezetét veszélyeztette.

Az útburkolatot 1973-ban a villamossínekkel együtt felszedték, majd más anyaggal helyreállították. A villamosforgalom megszüntetését a kelet-nyugati metró megindításával indokolták.