Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1963: átadják az Astoria aluljárót

11.30.

2008.11.30. 17:45
47 hozzászólás

Ma délután átadják az aluljárót - hirdette az 1963. november 30-i Esti Hírlap, és ebből a címből mindenki tudta, hogy melyik aluljáróról is van szó, mivel nem volt több ilyen a fővárosban.

astoria 1963

A kor szokása szerint jóval hamarabb készült el a határidőnél - ez speciel kilenc hónappal.

"Ez a kiemelkedő munkasiker a tervezők, az építésben részt vevő műszakiak és fizikai dolgozók összefogásának és kiváló munkájának eredménye. Tegnap este Prieszol József közlekedés- és postaügyi miniszterhelyettes kiemelkedően jó munkájáért Munka Érdemrend kitüntetést adott át André Alajos ácsbrigádvezetőnek, Grünfeld Sándor főmunkavezetőnek és Rácz Tibor keszonos szocialista brigádvezetőnek. A Közlekedés Kiváló Dolgozója kitüntetést kapta: Fogarasi Béla és Müller József építésvezető, Rácz Lajos és Schwarz Zsigmond brigádvezető, Ulrich Zoltán mérnök."

Az aluljáró megépítése része volt a kelet-nyugati metróvonal beruházásának, aminek folytatásáról szintén 1963-ban döntöttek.

astoria1963

Két nappal később – vasárnap nem jelent meg az Esti Hírlap – egy hosszabb képaláírásban számolnak be arról, hogy a budapestiek birtokba vették az aluljárót:

"Nagy sikere van az Astoria-aluljárónak. Vasárnap elözönlötték a pestiek az aluljárót, hogy megtekintsék a főváros új látványosságát. Tetszettek az egyszerű, korszerű formák, a földalatti kirakatok, s a nagy széles járdák. Kisé többet kell gyalogolni, mint eddig, de de kárpótol ezért a közlekedés biztonsága és meggyorsulása."

astoria 2006