Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1991: tüntetők törnek be a pozsonyi parlamentbe

2009.04.23. 13:31
6 hozzászólás

Az 1989. novemberi bársonyos forradalom után másfél évvel újabb demonstrációkat tartottak az akkor még Csehszlovákiához tartozó Pozsonyban, de ekkor már nem a kommunizmus megdöntése, hanem Vladimir Meciar hatalomban tartása volt a cél. Mi is történt?

Vladimir Meciar
Vladimir Meciar

„A Szlovák Nemzeti Tanács elnöksége kedden felmentette tisztségéből Vladimír Meciar miniszterelnököt, egyúttal az eddigi első miniszterelnök-helyettest, a kereszténydemokrata Jan Carnogurskyt bízta meg a kormányfői teendők ellátásával” – írta a Népszabadság 1991. április 24-én.

Meciar menesztésével szakadt a bársonyos forradalom után egyfajta egységfrontként létrejött Nyílvánosság az Erőszak Ellen (VPN) mozgalom. Meciar visszahívásának előzménye a sikertelen gazdasági reform, valamint a VPN és a miniszterelnök közötti viták elmérgesedése volt. Meciar vezetésével megalakult a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom. A Nyilvánosság az Erőszak Ellen több választáson már nem indult.

Meciar mellett menesztették Vladimír Ondrus miniszterelnök-helyettest, valamint hat minisztert. Meciar és a hozzá különösen közel álló négy miniszter nem volt hajlandó átvenni személyesen a felmondási okiratot.

Carnogursky, az új miniszterelnök kora délután letette a hivatali esküt Frantisek Miklosko házelnök előtt. Miklosko elmondta: nem volt könnyű döntés, de ezt a súlyos társadalmi helyzet indokolta. (Miklosko mai napig a parlament tagja, nála hosszabb ideig senki sem volt képviselő Szlovákiában. Indult a 2004-es és a 2009-es elnökválasztáson is, de egyik alkalommal sem jutott a második fordulóba.)

A bejelentés után több száz ember gyűlt össze a parlament előtt és Meciart éltették, a parlament elnökségének felmentését követelték. Több üzemi szervezet, kollektíva jelezte, hogy Meciar felmentése esetén tüntetni, sztrájkolni fog.

Meciar a felmentése után azt mondta: „Olyan radikálisok következnek a kormányzásban, akiknek nincs hosszú távú koncepciójuk és hiányzik belőlük a szociális érzés”. Szerinte ez a csoport „legfeljebb fél évig lesz a színen”.

Nos, Meciarnak majdnem igaza lett: 1992 júniusában ugyanis ő követte a miniszterelnöki székben Carnogurskyt, és az ő miniszterelnöksége alatt vált függetlenné 1993 januárjában Szlovákia. Mellesleg: Jan Carnogursky hathatós támogatásával – igaz, a kereszténydemokrata politikus megválasztásakor tízéves távlatban tudta elképzelni Szlovákia függetlenné válását. De térjünk vissza 1991 áprilisához.

Jan Carnogursky
Jan Carnogursky

Carnogursky még nem tudta, fennmarad-e a koalíció vagy újat kell létrehozni. A Nyílvánosság az Erőszak Ellen (VPN) meciarista szárnya antidemokratikusnak nevezte Meciar elmozdítását, szerintük válságba jutott a szlovákiai demokrácia. Az állampolgárokat felszólította a demokrácia megvédésére – ez nyílt utalás volt tömegdemonstrációk szervezésére.

Másnap meg is kezdődtek a tömegdemonstrációk, figyelmeztető sztrájkok kezdődtek, hogy kikényszerítsék Meciar visszahelyezését a posztra. A Meciar-pártiak a Szlovák Nemzeti Tanács elnökségének menesztését akarják elérni: a szlovák alkotmány értelmében ez a testület dönt a miniszterelnök személyéről, ők menesztették Meciart is.

A több száz tüntető a parlament előtt Carnogurskyt Júdásnak, Mikloskót Prága bábjának nevezte. A tüntetők a parlament feloszlatását és általános sztrájkot követeltek, valamint Prága és Budapest mesterkedésének megszüntetését. „A cseh- és magyarellenes jelszavakat kiáltozó tömeget támogatták a helyi taxisok is, akik kocsijaikkal elbarikádozták a parlament környéki utcákat, s hangos dudakoncerttel fejezték ki nemtetszésüket az ülésező törvényhozás iránt – írta a Népszabadság. A helyi tömegközlekedési vállalt dolgozói délután tíz percre leállították járműveiket, ezzel fejezve ki szolidaritásukat a megbuktatott miniszterelnökkel.”

A tüntetők betörték a parlament főbejárati ajtaját, valamint több ablakot. A rendőrök láncban kiszorították a tüntetőket az épületből, illetve az előtte lévő járdáról. Többen tojást dobáltak a parlamentre.

Pozsonyban egy darabig még folytak a tüntetések. A meciaristák a kabáthajtókájukon a szlovák trikolórt hordták, idegenellenes röplapok jelentek meg. Az egyik vers szerint a Tátra csúcsait egyedül Meciar védheti meg Budapesttől és Prágától. Egy, a tüntetésen elcsípett beszélgetés szerint a kormányt a cseh-magyar-zsidó vircsaft mozgatja.

tuntet

Meciar országlása idején a balkáni féldemokráciák, a latin-amerikai banánköztársaságok és a közép-ázsiai ex-szovjet despotizmusok markáns jegyeit viselte Szlovákia. Az egykori amatőr bokszoló a külvárosi ringből hozott stílusban szidta politikustársait, a nemzetközi pénzintézeteket vagy a magyarokat. Szlovákia messze került az Európai Uniótól és a NATO-tól, de Meciar bukása után hamar behozta lemaradását. A volt keleti blokk EU-országaiból ma egyedül Szlovákiában és Szlovéniában fizethetünk euróval. Hogy ez bekövetkezhetett, az a Szlovákiát 1998 és 2006 között kormányzó Mikulas Dzurinda kormányának érdeme. A radikalizmusából sokat vesztett Meciar pártja most a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párttal és a Smerrel együtt tagja a Fico-vezette szlovák kormánykoalíciónak.