1976: földrengés Olaszországban

2009.05.07. 16:03 Módosítva: 2009.05.07. 16:07

”Eddig 280 halálos áldozata van az olaszországi földrengésnek” – írta címlapján a Népszabadság május 8-i száma.

"Megsemmisítő erővel mozdult meg a föld csütörtök este az olaszországi Udine és Tarvisio közötti szakaszon hatvan kilométeres körzetben, ahol hozzávetőleg 75 ezer ember él elszórt kis hegyi falvakban, városkákban – írta a lap. – A jobbára régi épületek, kő- vagy téglaházak kártyavárként omlottak össze, s a környék lakossága a félelem éjszakáját élte át az ismétlődő, s még péntek délután is tartó utórengések között. Mint római tudósítónk, Magyar Péter tegnap este jelentette, a szemtanúk szerint a látvány olyan volt, mintha légibombázás tarolta volna le a környéket. A halálos áldozatok száma az esti órák hivatalos adatai szerint 280-ra emelkedett; sajnos várható, hogy ez a szám jóval magasabb lesz, hiszen a romok nagy részét még nem takarították el."

Nem volt áram, víz, az utak járhatatlanokká váltak, szünetelt a vonatközlekedés. Műemlékekben is nagy kár keletkezett, romokba döntette a földrengés a XI. századi gemonai román várkastélyt és a dóm épületét.


View Olasz foldrenges in a larger map

A rögtönzött sátorvárosokban közel százezer ember élt. Szlovén – akkor még így írták, jugoszláviai – területeken is súlyosak voltak a károk: Nova Goricában és Olmanban harminc ember sérült meg. A földrengést észlelték még a két Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, a Benelux államokban, Svájcban, Ausztriában, Lengyelországban, Csehszlovákiában. Magyarországon viszont – írta a Népszabadság – "az észak-olaszországi földrengés szinte észrevétlen maradt, csak Szombathelyről érkezett hír csillárok kilengéséről, edények összekoccanásáról; károk sehol sem keletkeztek”.

Minden idők egyik legnagyobb olaszországi földrengésben és szeptemberig tartó utórengéseiben összesen 951 ember halt meg, 2400 megsérült, 45 ezer pedig elveszítette otthonát.

A helyi lakosok – akárcsak a 2009. áprilisi közép-olaszországi földrengés után – erősen bírálták a római kormányt az újjáépítés lassúsága miatt. Amikor Giulio Andreotti miniszterelnök szeptemberben a régióba látogatott, dühös, négy hónapja sátrakban élő tüntetők fogadták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport