1955: Megnyílik az első Disneyland

2009.07.17. 16:17

1955. július 17-én léphettek be az első látogatók a Los Angeles közelében épült Disneylandbe, a világ leghíresebb vidámparkjába. A park évi 14,7 millió látogatójával még ma is a második legnépszerűbb szórakoztató központ a világon, hiába hoztak létre azóta sokkal nagyobb és modernebb komplexumokat is. Bár a megnyitó kisebb katasztrófára emlékeztetett, a hihetetlenül sikeresnek bizonyuló Disneyland megreformálta a vidámparkokat, és számos azóta kultikussá váló látványosságot és figurát teremtett.

Felnőttek és gyerekek szórakozása

Walt Disney fejében még a második világháború előtt fordult meg először egy új típusú vidámpark ötlete, amikor az egyik kaliforniai vidámparkban járt a kislányaival. Feltűnt neki, hogy a legtöbb szülő nem tud igazán részt venni a gyerekek szórakozásában, ezért olyan parkot álmodott meg, amelyet a felnőttek és gyerekek együtt élvezhettek. Később a Disneylandet megnyitó beszédében is emlékeztetett erre a hitvallására.

000 ARP1328535

Disney eredetileg azt tervezte, hogy először a burbanki stúdiója közelében épít egy 8 hektáros parkot, elsősorban az alkalmazottainak, valamint azok rokonainak, olvasható a JustDisney.com összefoglalójában. Azonban az eredeti tervek idővel sokkal nagyszabásúbb elképzeléssé nőtték ki magukat, és 1952-ben hivatalosan is bejelentették Disneyland megépítését.

A helyszín kulcsfontosságú volt, a Los Angeles közelébe tervezett parknak autóval is könnyen elérhetőnek kellett lennie. Végül hosszas keresgélés után a narancsligeteiről ismert Anaheim kisváros környékét választották Disneyland otthonául. Először még csak a későbbi park ötödét kitevő területen gondolkoztak, részben azért, mert a megkeresett befektetők többsége nem rajongott az ötletért. „Képtelen voltam meggyőzni a befektetőket, hogy Disneyland megvalósítható. Az álmok túl kevés biztosítékot jelentenek" - mondta egy későbbi interjúban Disney.

Ennek ellenére végül a megvásárolt 160 hektáros terület egészét beépítették, a munkálatokat 1954-ben kezdték meg. A költségek így azonban az eredetileg tervezett 8 millió helyett végül elérték a 17 millió dollárt. Disney azzal szerzett újabb támogatót valamint reklámot a parknak, hogy megegyezett az ABC csatornával, hogy az utolsó nyolc hónapban rendszeres tévéműsorral jelentkezik. A műsor betekintést engedett a készülő park munkálataiba és a leendő látványosságokba, és szép lassan az egész ország együtt várta Disneyland megnyitását.

Öt világ egysége

25265 934577407 big

Disney a filmstúdiójában dolgozó grafikusainak segítségével öt teljesen különböző világot álmodott meg. A századfordulós kisvárost lemásoló Fő utca már Disney legelső terveiben is szerepelt, először ide lépnek be a parkba érkező látogatók. Walt akart egy egzotikus helyet, ami a világ egy távoli pontját idézi, ez lett a dzsungelt megjelenítő Kalandország. Fantáziaország a Peter Panhez hasonló híres Disney-karaktereket, míg a Határvidék a régi vadnyugatot elevenítette meg. Jövőországot új találmányok, és lehetőségek otthonának szánta, bár már a megnyitó előtt is tudta, hogy idővel elavultnak tűnhetnek az ottani attrakciók.

A munkálatok közben számos problémával kellett szembenézniük, kiderült például, hogy a helyi föld összetétele nem kedvez a mesterséges folyóknak, így azok medrét külön ki kellett önteni. A park dolgozói még a megnyitó reggelén is versenyt futottak az idővel, hogy minden megfelelően elkészüljön. Több helyen a betonozást is csak az utolsó pillanatban fejezték be, ennek ellenére a megnyitó napján úgy tűnt, hogy sikerült a legfontosabb részletekkel elkészülni.

Minden összejött a megnyitóra

„Mindazoknak, akik erre a boldog helyre jönnek: Isten hozta önöket! Disneyland az önök földje. Itt a felnőtt újraéli a múlt kellemes emlékeit, a fiatal megízlelheti a jövő kihívásait és ígéreteit. Disneyland az ideálokról, az álmokról és azokról az alapokról szól, amelyek megteremtették Amerikát. Azzal a reménnyel készült, hogy örömet és ihletet ad az egész világnak. Köszönöm" - szólt Walt Disney megnyitó beszéde 1955. július 17-én, vasárnap. Az ABC televízió élőben közvetítette az egész megnyitót, amelyet így rekordnak számító 90 millióan láthattak az Egyesült Államokban.

Az ünnepélyes eseményre húszezer jegyet osztottak szét újságíróknak, politikusoknak, Disney-alkalmazottaknak, befektetőknek, valamint hírességeknek, köztük Frank Sinatrának és az egyik konferanszié szerepét betöltő Ronald Reagannek. A nagyközönség csak hétfőtől vehette volna birtokba Disneylandet. Ehhez képest már vasárnap kora reggel harmincezres tömeg toporgott a kapunál, sokan hamis jegyekkel, mások pedig a kerítésen átmászva jutottak be.

000 PAR2003111828058

A nem várt tömeg mellett a Disneyland vezetői által azóta is csak Fekete Vasárnapként emlegetett megnyitó napján szinte mindenbe hiba csúszott, írja 1991-es cikkében Karal Ann Marling. A szokatlanul erős, 40 fokos hőségben a frissen lerakott aszfalt megolvadt, és tönkretette a nők magas sarkú cipőit. Az ABC felvételein is látható volt, ahogy a Főutca olvadt részét elhagyva többen inkább mezítláb folytatták a látványosságok megismerését.

A melegben különösen fájó volt, hogy a vízvezeték-szerelők sztrájkja miatt nem működtek a parkban elhelyezett ivókutak, ráadásul a büfések készletei is kifogytak. Gázszivárgás miatt egy időre le kellett zárni a legtöbb látványosságnak helyet adó Fantáziaországot, valamint Kalandország és Határvidék egyes részeit. Az egész éjszakát a parkban végig izguló Disney pedig véletlenül bezárta magát a szobájába, bár a megnyitó beszédét végül sikerült időben elkezdenie.

Legendás látványosságok

Sok hullámvasutat még nem fejeztek be, és olyan, azóta kultikussá váló látványosságok is hiányoztak, mint a Matterhorn sziklája. A kezdetektől látható volt ugyanakkor Disneyland legismertebb látványosság, a Fő utca végében található Csipkerózsika kastélya, amelyen keresztül a látogatók elérhetik Fantáziaországot és a másik három helyszínre is mellette lehet belépni. A kastély a park jelképévé vált, és ezen alapul a Disney-birodalom különböző vállalatainak logója is.

A kedvenc játékok között a legtöbben a hagyományos, nem különösebben ijesztő Big Thunder Mountain, illetve a gyerekek számára már inkább rémisztő Indiana Jones hullámvasutakat szokták említeni.

A megnyitó napján tartott látványos parádé hagyományt teremtett, azóta is naponta többször tartanak felvonulást a legismertebb Disney-karakterek a Fő utcán a park saját zenekarának részvételével. A menetet esténként az elmúlt években egyre látványosabbá váló tűzijátékok egészítik ki. Külön látványosság a varázslónak öltözött Mickey egér főszereplésével megrendezett Fantasmic! nevű előadás.

Örökérvényű alapok

Disney már a megnyitó napján biztos volt benne, hogy a park óriási siker lesz. „Mérgelődünk majd eleget, amiért nem vettünk meg minden területet tíz mérföldön belül" - mondta a hatalmas tömeg láttán. A park hihetetlen sikeresnek bizonyult, már az első évben egymillióan keresték fel Disneylandet, a látogatók száma a következő évben pedig már a négymilliót is meghaladta, és így azonnal nyereségessé vált.

Bár a park a mai napig az 1955-ös alapokra épül, azért néhány újabb helyszínnel bővítették az évek során. Ilyen az északnyugati amerikai erdőségeket mintázó világ, valamint a New Orleans tér, ahol a népszerű Karib-tenger kalózai attrakció valamint a Kísértetház is található. A legjelentősebb fejlesztés az 1993-ban átadott Mickey rajzfilmvárosa volt, amely a parkban egyébként mindenhol felbukkanó különböző Disney-rajzfilmfigurák hivatalos otthona lett.

Az ezredfordulóra aztán teljesen különálló egységekkel toldották meg a Disneyland Resort nevet kapó komplexumot. A korábbi parkolóból kialakították a Disney's California Adventure-nek elnevezett második vidámparkot, amely mellé új szállodát és éttermeket is építettek. Az autók számára egy hatszintes, tízezer férőhelyes parkolóházat emeltek.

Meghódította a világot

A szinte külön városként funkcionáló vidámparkról szóló összes elképzelésének megvalósítását, vagyis az 1971-ig épült floridai Disney World megnyitását Walt Disney már nem élhette meg. Évente 17 millióan keresik fel a kaliforniai parknál jóval nagyobb, Orlando közelében található komplexumot, ahol ma már négy különböző park, két aquapark, és húsznál is több szálloda várja a látogatókat. Sportolási és szórakozási lehetőségek egész sora mellett rengeteg étterem kínálatából válogathatnak a vendégek.

Az amerikai parkok mellett ma már a világ számos pontján, még a Bahamákon is van Disneyland. Az Egyesült Államokon kívül először Tokió közelében nyitották meg Ázsia legnagyobb vidámparkját, de az európai közönség számára mégis a párizsi Euro Disney lehet a legismertebb. A legtöbb park az 1955-ös eredetihez hasonló látványosságokkal várja a látogatókat, ugyanakkor mindegyikben található valamilyen egyedi, csak arra jellemző attrakció is.