1959: Nixon és Hruscsov egymásnak esik a konyhában

2009.07.24. 15:44 Módosítva: 2009.07.24. 15:44

1959. július 24-én a hidegháborúban egymásnak feszülő Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti konfliktus egy kis időre egy modern amerikai konyha modelljében összpontosult. Egy Moszkvában megrendezett amerikai kereskedelmi kiállításon Richard Nixon akkori amerikai alelnök és Nyikita Hruscsov szovjet párttitkár azóta konyhavitaként elhíresült heves szópárbajt vívott egymással a kapitalizmus és a kommunizmus felsőbbrendűségéről.

Az Egyesült Államok és a Szovjetunió még 1958 végén egyezett meg, hogy saját nemzetükről szóló bemutató kiállításokat rendeznek a másik országban. Bár hivatalosan a kulturális különbségek megismertetése volt a kezdeményezés célja, de valójában mindkét ország saját fölényének érzékeltetésével akart nyomást gyakorolni ellenfelére és közvetve a világ többi országára.

1959 júniusában előbb a Szovjetunió kiállítása mutatkozott be New Yorkban, míg az amerikai rendezvény július végén nyílt meg a moszkvai Szokolnyiki parkban. A hivatalos megnyitó előtt kisebb hadseregnyi riporter és újságíró kíséretében Hruscsov a Szovjetunióba éppen egy nappal korábban 11 napos látogatásra érkező Nixon társaságában körbejárta a kiállítást.

„Nekünk is vannak ilyenek az új lakásainkban” – indította el a vitát Hruscsov, amikor Nixon éppen az egyik mintaként felépített amerikai ház konyhájában található háztartási eszközöket dicsérte. Nixon nem futott el a konfrontáció elől, és arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban bármelyik keményen dolgozó munkás megveheti álmai házát, benne a legmodernebb konyhával.

„Nálunk csak a Szovjetunióban kell születned, hogy házhoz juthass” – replikázott Hruscsov, kiemelve, hogy pénz nélkül az Egyesült Államokban bárki utcára kerülhet. Hozzátette, hogy az amerikai házakat úgy építik meg, hogy csak húsz évig bírják, hogy utána az építővállalatok újabb házakat adhassanak el. „Mi masszívat építünk, a gyerekeinknek és az unokáinknak építünk” – jelentette ki a TeachingAmericanHistory.org szerint a szovjet vezető.

„Az amerikai házak tovább bírják, mint húsz év, de ettől függetlenül ennyi idő elteltével sok amerikai már új házat akar, vagy új konyhát. A konyha addigra már elavultnak számít. Az amerikai rendszer lényege, hogy kihasználja az új találmányokat és új technikákat” – mondta Nixon, aki a sütéshez és főzéshez használatos háztartási eszközöket is említette.

„Az amerikaiakban él egy kép a szovjetekről, ami azonban téves. Azt hiszik, hogy az orosz nép megdöbben az itt látott dolgoktól, de valójában az új építésű orosz házak felszerelése is hasonló” – mondta Hruscsov. Az amerikai alelnök azt felelte, hogy nem lenyűgözni akarják a szovjeteket, hanem a választás szabadságát akarják megmutatni. „Nem akarjuk, hogy fentről hozzák meg a döntéseket kormányzati tisztviselők, akik azt állítják, hogy minden otthonnak ugyanúgy kellene kinéznie" – olvasható Nixon válasza a BBC-n.

Többek között a kapitalizmusban és a kommunizmusban élő nők helyzetének összehasonlításáról is szóló újabb pengeváltásokat után a séta későbbi szakaszában már mindkét vezető messzire kanyarodott a konyhában az életmódról elkezdett eredeti eszmecserétől. Hruscsov arról beszélt, hogy Moszkva fenyegetésre fenyegetéssel válaszol, amihez minden szükséges eszköze megvan. Az orosz és amerikai rakéták után azok külföldi telepítésének megakadályozásáról volt szó, de a végén aztán mindketten mosolyogva kezet fogtak, és Nixon elnézést kért, amiért nem volt a legjobb házigazda.