1977: Világszenzáció! Hóesés Miamiban

2011.01.19. 08:40

1977. január 19-én havazni kezdett Miamiban. Ez önmagában talán nem tűnik olyan nagy dolognak, a feljegyzések szerint azonban ez volt az egyetlen eset a város történetében, amikor havazott. Nem volt nagy mennyiség, és néhány órán belül el is olvadt, Miami lakóinak azonban így is felejthetetlen maradt.

Ray Biedinger meteorológus a műszerekre pillantott január 19-én hajnalban, és az alapján, amit látott, nem tehetett mást, mint visszafojtotta lélegzetét és bemondta: hideg idő várható záporokkal, esetleg havazással – emlékszik vissza a Miami Herald cikke szerint. Nem a havazással kezdte, de így is tudta, ha bejön az előrejelzése, kisebb helyi legenda válik belőle. Ő lesz az, aki először bemondta a havat.

Nem sokkal később, kora reggel kis pelyhekben valóban elkezdett esni a hó. A beszámolók szerint a városban mindenfelé ámulva néztek az égre. A pelyhek olyan kicsik voltak, hogy a szemtanúk szerint csak akkor látszottak igazán a ruhán, ha az sötét volt, de egy olyan városban, ami sosem tapasztalt hasonlót, ez is nagy dolog volt.

“Az iskolában azt mondták, rendezett sorban kimehetünk megnézni a havat” – emlékezett vissza az akkor tíz éves Norm Strickland. “De amikor a tanárok kimondták azt, hogy hó, vége volt mindenféle rendnek, mindenki rohant kifelé. Ha egy atomtámadást jelentettek volna be, akkor sem futunk gyorsabban.” A gyerekek megpróbálták elkapni a szájukkal a havat, de a legtöbbször elolvadt, mielőtt sikerülhetett volna. Fél tízre pedig vége is volt az egésznek.

A Miami News délutáni kiadása akkora szalagcímmel számolt be a havazásról, mintha háború tört volna ki. Akárcsak a Miami Herald másnapi száma – pedig aznapra esett Jimmy Carter elnöki beiktatása, de annak a hírnek csak a hó mögött juthatott hely.

A hivatalos meteorológiai feljegyzésekben még ez az eset nem sem havazásként, csak “hó nyomaiként” szerepel, olyan kis mennyiség volt. A ritka esemény magyarázata, hogy két hidegfront találkozott Miami felett. Az első még január 16-án érkezett meg, ezt követte egy jóval gyorsabban mozgó hidegfront a havazás előtti éjjel. Olyan gyors volt, hogy ezúttal nem megelőzte azt a csapadék, hanem csak utána következett, miközben a levegő lehűlt, így lett hó belőle.

Az időzítés is fontos volt, ha mindez napközben történik, amikor már melegebb a levegő, valószínüleg nincs is havazás. Ez azonban hajnalban történt, így lett 1977. január 19. a huszadik század egyik legkülönlegesebb napja Miamiban.