1980: Mugabe szenzációs hazatérése

2011.01.27. 12:28

"Nem veszünk el földet olyantól, aki használja azt" – ígérte 1980. január 27-én Robert Mugabe, aki ötévnyi kényszerű száműzetés után tért vissza az akkor még Rhodéziának nevezett későbbi Zimbabwébe, hogy alig néhány héttel a parlamenti választások előtt előkészítse várható győzelmét.

A BBC beszámolója szerint kétszázezernél is több ember köszöntötte Mugabét, korábban még csak megközelítőleg sem vett részt ennyi ember egyik fekete politikus nagygyűlésén sem a fehérek által irányított egykori brit gyarmaton.

"Maradjatok velünk, kérlek, és együtt alkossunk nemzetet" – mondta a főként sona nyelven felszólaló vezető, aki azonban angolul szólt a fehérekhez. "Azok a farmerek, akik termelnek, és hasznosak a társadalomnak, tőlünk is együttműködésre számíthatnak.” A fajüldöző fehér kormányzat ellen gerillaháborút folytató vezető kijelentette, hogy megválasztása után véget vet az igazságtalanságnak, a faji vagy bőrszín alapján történő megkülönböztetésnek.

Miután dél-afrikai nyomásra 1974 novemberében tizenegy év után kiszabadult a börtönből, Mugabe először Zambiába, majd Mozambikba ment, visszatéréséig onnan irányította a fehér kormány elleni gerillaháborút.

000 APP2000030988732

1964-ben a környező Észak-Rhodézia afrikaiak által vezetett kormánya már kikiáltotta függetlenségét Zambia néven, azonban Dél-Rhodézia fehér kormánya a brit vezetéssel is ellenszegülve Rhodézia néven próbálta megőrizni hatalmát. Nagy-Britannia ezt ellenezte, és ENSZ-szankciókat is bevezettek a terület ellen. Az 1978-ban nemzetközi nyomásra megtartott választásokon ugyan feketék is bekerültek a kabinetbe, azonban Mugabe és a gerillaháború másik vezetője, Joshua Nkomo nem vett részt a szavazást előkészítő tárgyalásokon, és a nemzetközi elismerés valamint a szankciók feloldása is elmaradt.

Végül a fehér vezetés belement a hatalomátadásba, újabb tárgyalást tartottak, amelyen már Mugabe és Nkomo is részt vett, és a felek megegyeztek az új választások kiírásáról, valamint a leendő Zimbabwe alkotmányáról is. A Lancaster Megállapodásban a választás nagy esélyeseként Mugabe beleegyezett, hogy tíz évig nem módosítják az alkotmányt, valamint a 100 fős törvényhozásban 20 helyet a fehéreknek tartanak fent.

Egy megfélemlítésektől sem mentes kampány után Mugabe pártja 57 képviselői helyet szerzett, a leendő miniszterelnök kormányába pedig a 20 képviselővel bejutó Nkomót is bevette. Ugyanakkor hamarosan eltávolította riválisát, és egyeduralmat alakított ki, 1987-től – egészen a 2008-as elnökválasztás után Morgan Tsvangirai-jal kötött megállapodásig – egyszemélyben volt miniszterelnök és elnök.

Mugabe 1980. március elsején Hararéban
Mugabe 1980. március elsején Hararéban

A még 1980-ban függetlenedő Zimbabwe Afrika legvirágzóbb mezőgazdasága volt, az országban maradt fehér telepesek az állammal kötött megállapodás alapján megtarthatták farmjaikat. Mugabe a hazatérése után elmondott beszédében ígért feltételeket azonban nem tartotta meg örökre, idővel mégis a fehérek birtokaihoz nyúlt vissza. Már 1998-ban radikális földújraelosztást jelentett be, de végül a nemzetközi nyomás még egy kis ideig visszatartotta.

Miután Mugabe 2000-ben nem tudta az alkotmány módosításával örökre bebetonozni magát a hatalomba, antikolonialista ideológiával alátámasztva erőszakkal államosította a gazdag fehér telepesek birtokait. Válaszul felfüggesztették Zimbabwe tagságát a Brit Nemzetközösségben, valamint szankciókat is bevezettek az ország ellen.

A farmok felszámolásával több mint egymillió zimbabwei vesztette el munkáját, a 2002-ben még tizennégy-, 2010-ben már csak tízmillió lakosú országban a nemzetközi szervezetek becslése szerint kilencvenszázalékos a munkanélküliség. A földreformnak nevezett intézkedés alapján a farmokat szétosztották volna a földnélküli feketék között, azonban a területeket valójában nem földművesek, hanem Mugabe verőlegényei kapták meg.

Az intézkedések bevezetésekor a termeléskiesés mellett fellépő szárazság is tetézte a gondokat, végül teljesen romba döntötték a mezőgazdaságot. 2010 elején nyolcszázezer tonnával kevesebb kukoricát takarítottak be, mint amennyire az ország ellátásához szükség lenne, míg valaha Zimbabwe az egész térséget ellátta élelemmel.