Mátyás
-6 °C
1 °C

Tejgyártók a pácban

2001.11.27. 18:14
Egyes tejgyártó cégek tejtermékei rendszeresen nem felelnek meg a minőségi követelményeknek. A szakértők szerint alapos a gyanú arra, hogy a vétkes gyártók - a gyártási előírások rendszeres megsértésével - szándékosan károsítják meg a fogyasztókat azzal, hogy hígítják a tejet.
A fogyasztók szándékos megkárosításának gyanúját vetették fel egyes tejgyártó vállalatokkal, például a szegedi SOLE Hungária Rt.-vel és a kecskeméti Smart Kft.-vel szemben a Fidesz-frakció keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai is részt vettek.

Hígították a tejet

A főfelügyelőség a tej természetes értékeinél jóval alacsonyabb átlagos fehérjetartalmat tapasztalt a két említett cég esetében: a bevizsgált Smart-tejek mindegyike, a SOLE-tejeknek pedig több mint 88 százaléka nem érte el a kívánt értéket.

A tehéntej természetes fehérjetartalma átlagosan 3,1-3,4 gramm 100 köbcentiméterként, a két cég tejeiben azonban ennél kevesebbet - 100 köbcentiméterenként 2,65 grammot - találtak, ami a szakértők szerint arra utal, hogy a tejbe víz vagy egyéb hígító anyag keveredett.

Hatástalan volt a korábbi bírság

A főfelügyelőség - első vizsgálatait követően - a gyártókat bírsággal sújtotta, de ez a második ellenőrzés szerint nem hozta meg a várt kedvező eredményt.

Az ügyben Koltai Ildikó a gazdasági tárcához interpellált. A politikus bejelentette: önálló indítványként kezdeményezni kívánja, hogy a fogyasztóvédelmi bírság adók módjára legyen behajtható. Ugyancsak szeretné elérni, hogy bővüljenek a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség jogosítványai.

A cégek szerint jó a tej

A Sole Hungária Rt. az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében elismerte, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség felhívta a figyelmüket a vizsgált termékeknél tapasztalt hiányosságokra. A cég közleménye szerint az elmúlt időszakban a főfelügyelőséggel egyeztetve tovább szigorították a nyersanyagok és késztermékek ellenőrzését, bevizsgálását. A társaság tudatja, hogy a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás folyamatosan végzett minőségi vizsgálatainak eredményei szerint termékei megfelelnek az előírásoknak.

Ősze Sándor, a kecskeméti székhelyű Smart Kft. ügyvezető igazgatója nem reagált az MTI megkeresésére a Fidesz-frakció sajtótájékoztatóján elhangzott állításokra. Az ügyvezető igazgató úgy vélte, hogy mivel a fogyasztók másnap is megveszik termékeiket a boltban, így nyilván más véleményen vannak, mint a fogyasztóvédelem.