Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A lengyeleké lehet a Teleki-szobor

2004.02.20. 07:47
Ha Budapestnek nem kell a Teleki-szobor, akkor az egykori miniszterelnök elnevezett emlékbizottság megpróbálja valahol Lengyelországban felállítani. A Népszabadság úgy értesült, hogy a mű jelenleg egy garázsban vár sorsára.
A szobor lengyel pártolói javasolták, hogy ha Magyarországon nem sikerül alkalmas helyszínt találni, állítsák fel a szobrot valahol Lengyelországba. Kiderült, az alkotás 15 millió forintos költségének jórészét a lengyelek állták.

"Reménykedünk a városháza engedélyében, de ha ez nem születik meg, akkor is megtalálják a szobor helyét" - nyilatkozta a napilapnak a szervezet egyik tagja.

Demszky Gábor főpolgármester fellépése után a budapesti szoborállítás engedélyének visszavonásáról döntött szerdán az önkormányzat egyik bizottsága. A szoborról jövő heti ülésén mondja ki a végső döntést a Fővárosi Közgyűlés.

Mellette és ellene

A Jobbik Magyarországért Mozgalom vezetői a Kossuth téri Károlyi-szobornál azt hangoztatták: ha Károlyi Mihálynak lehet szobra Budapesten, akkor az egykori miniszterelnök is rászolgált az emlékműre. Közben a Honfoglalás 2000 Egyesület országos aláírásgyűjtést kezdett a Teleki-szobor felállításának támogatására.

Civilek az interneten több mint ezer aláírás gyűjtöttek össze a szoborállítás ellen; Fellegi Ádám Pro Urbe-díjas zongoraművész, és több kormánypárti politikus pedig nyilvánosan tiltakozott a szoborkészítők terve ellen.