Viola
-5 °C
-2 °C

Politikai államtitkár felügyelheti a cigányügyeket

2002.05.07. 13:09
Roma származású politikai államtitkár foglalkozhat a kancellárián a legnagyobb hazai kisebbség ügyeivel - nyilatkozta az Indexnek Teleki László, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke, aki a szocialisták országos listájáról a parlamentbe is bekerült. A roma vezető szerint személyi kérdésekről még korai volna beszélni, mivel a tárgyalások sem zárultak le.
Medgyessy Péter az MSZP választási győzelme után a koalícis tárgyalásokkal párhuzamosan eegyeztetéseket kezdett a Cigány Szervezetek Országos Szövetségével, melynek egyik vezetője az új parlamenti egyik szocialista képviselője, Teleki László. A roma politikus, aki az Országos Cigány Önkormányzat alelnöki posztját is betölti, még a választások előtt írt alá megállapodást a szocialisták miniszterelnök-jelöltjével.

Medgyessy korábbi vállalásai

Ebben Medgyessy Péter vállalta, hogy választási győzelem esetén jelentős szerepet szán a romáknak a kormányzati struktúrában. És annak a nézetének adott hangot, hogy a romák társadalmi integrációját nem a felsőoktatásban, hanem már az óvodában el kell kezdeni. Medgyessy diszkrimináció- ellenes törvényt és igazságosabb alapokon nyugvó szociális hálót ígért a romáknak.

Személyi ügyekről később

Teleki László az Index megkeresésére úgy vélekedett: az eddig lezajlott egyeztetések alapján valószínűsíthető, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban roma származású politikai államtitkár felügyeli majd a cigányügyeket. Személyi kérdésekről megítélése szerint azonban korai volna még nyilatkoznia, miután még a tárgyalások sem fejeződtek be.

Romákkal foglalkozó osztály minden minisztériumban?

Teleki László úgy vélte: a jövő héten folytatódó egyeztetéseken szó lesz arról is, hogy a minisztériumokban önálló roma ügyekkel foglalkozó osztály jöjjön létre, melyek elsődleges feladata a cigányság élethelyzetét javító középtávú intézkedéscsomag végrehajtásának koordinálása lenne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!