Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

'Felnyomták' a romaügyi államtitkárt az MSZP vezetésénél

2004.05.10. 11:06
A romaügyi államtitkár tevékenysége elleni tiltakozásként működésének felfüggesztését ígérte be az MSZP Cigánytagozata. A párt tagozatvezetői értekezletén elhangzottak miatt Szili Katalin, a párt elnökhelyettese egy szűk körű megbeszélésre hívta össze a "baloldali" romavezetőket, ahol május 15-ig adott határidőt Teleki László államtitkárnak a vitás kérdések tisztázásra. Teleki az Index kérdésre azt állította, nem tud róla, hogy a szocialista romák "feljelentették" volna a pártvezetésnél.
Az Index információi szerint az MSZP Cigánytagozata a szocialisták tagozatvezetői értekezletén bejelentette: felfüggeszti tevékenységét, mert "rossz kezekben" van a cigányság ügyeinek kormányzati kezelése.

Szűkkörű kritika

Szili Katalin, az MSZP tagozatokért felelős elnökhelyettese a bírálatokat követően egy szűkebb körű megbeszélést hívott össze, amelyre meghívták Teleki Lászlót, a MeH politikai államtitkárát, aki egyben kormánymegbízottként felel a Romaügyi Hivatal működéséért is. Az egyeztetésen, ahol megjelent Tóbiás József pártigazgató és az OCÖ elnöke, Kolompár Orbán is, a Cigánytagozat vezetése ismét élesen kritizálta az esélyegyenlőségi miniszter irányítása alá tartozó romaügyi államtitkár tevékenységét.

Nagy pénzek mentek

Úgy tudjuk, a Csík Tamás elnökletével működő tagozat többek között azt vetette Teleki László szemére, hogy a szocialista romák semmilyen tájékoztatást nem kaptak az államtitkárság által kezelt pénzek elköltéséről annak ellenére, hogy a Medgyessy-kormány által megemelt keretből a roma államtitkári hivatal kétszer négyszázmillió forinttal gazdálkodhatott. A kritikusok szerint áttekinthetetlen volt az is, hogy kiket támogatott Magyarországi Cigányokért Közalapítvány, amely a korábbi időszakhoz képest szintén nagyobb összeggel rendelkezhetett. Azt is felrótták az államtitkárnak, hogy zavaros volt a romatelep-felszámolási projekt kommunikációja is. A már kora tavasszal beharangozott, elvileg tízmilliárdos beruházásról ugyanis kiderült, hogy nincs rá pénz, az ország egyelőre csak a pályázati jogot szerezte meg a tervezetre.

Nem tud róla

Az Index információi szerint az éles hangú vitává fajult megbeszélésen Szili Katalin május 15-ig adott határidőt az államtitkárnak a vitatott kérdések tisztázására. Csík Tamás, a Cigánytagozat elnöke az Index kérdésére nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni a találkozó tényét, Teleki László pedig azt állította, nem tud arról, hogy a tagozat "feljelentette volna" a párt vezetőinél. Az államtitkár szerint a Cigánytagozat nem hatóság, amely bárkit is feljelenthet.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft