Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Nem fogadták be a romaügyi államtitkár számláit

2005.06.30. 13:16
Visszadobta a romaügyi államtitkár számláit a Belügyminisztérium könyvvizsgáló cége. Teleki László még az OCÖ lakásbizottsági tagjaként adott be elszámolást több roma önkormányzati képviselővel együtt közel 1 millió forintos "stratégiai megbízási díjként" a szervezet 45 milliós lakásépítési programjának egyik felelőseként.

Az eredetileg tervezett 110 helyett eddig 6 készült el azokból a szociális lakásokból, amelyeket az Orbán-kormány idején indított program támogatásaiból építettek volna cigány családok számára. A 2002-es kormányváltás előtt leszerződött 300 milliós költségvetési keretből végül 45 millió forintot utaltak ki, az időközben elkészült elszámolásban azonban pont az építkezésekhez stratégiai tanácsokat adó romapolitikusok számlái akadtak fenn.

Lakásbizottsági tag

A 2002-es kormányváltás idején megindított építkezésekből az elmúlt években eltűnt a költségvetési pénz, Teleki László, az új kormány romaügyi államtitkára pedig a finanszírozás folytatása helyett egy még drágább, saját program, a telepfelszámolás lebonyolítását szorgalmazta. 2001-2002-ben Teleki a volt OCÖ-elnök, Farkas Flórián akkori helyetteseként a befulladt lakásprogram egyik felelőse volt. Az Index információi szerint az OCÖ háromfős lakásbizottságának tagjaként több önkormányzati megbízottal együtt Teleki is felvett "stratégiai megbízási díjat".

Utazási költségekre számítottak

Beérte
Az előző kormány idején indított házépítés helyett Teleki László a romatelep-felszámolási projekt beindítását tűzte ki célul. A 2002-ben még 10 milliárdos terveket dédelgető államtitkárnak végül 680 milliós keretösszeggel kellett beérnie, amit kilenc település között osztanak majd szét. A programot hosszú előkészítés után június 20-án indította el az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárca.

Az eredeti tervekben a 300 milliós költségvetési keretből 20 milliót szántak utazási költségekre, a pályázat járulékos kiadásaira. Az OCÖ-höz tartozó Szociális és Lakásépítő Kht.-nél a lecsökkent összeg ellenére a tervekben szereplő arányokat megtartva fizettek ezeken a jogcímeken pénzeket. Telekiék két részletben közel bruttó 1 millió forintot vettek fel a program terhére, a megbízási szerződések hiánya miatt azonban a programot finanszírozó Belügyminisztérium pénzügyi vizsgáló cége nem fogadta be a számlákat. A könyvvizsgálók visszadobták az azóta fideszes országgyűlési képviselővé lett Lukács Mihály négy számláját is. Lukács, aki Farkas Flórián közvetlen munkatársa, sofőrje volt, akkoriban szintén helyet kapott a lakásbizottságban.

Teleki Lászlót többszöri megkeresésünk ellenére nem sikerült elérni.