Benedek
-5 °C
5 °C

Január 15-ig lehet jelentkezni a téli felvételikre

2001.01.03. 14:33
Akik nem szeretnének jövő szeptemberig várni a továbbtanulással, január 15-ig még leadhatják jelentkezési lapjukat a tizenhat egyetem és főiskola által februárban elindított 54 keresztféléves szak valamelyikére. A költségtérítéses, elsősorban esti vagy levelező képzéseken, amelyek felvételi vizsgái január második felében zajlanak, körülbelül 1500-2000 pályázó számára nyílik továbbtanulási lehetőség. A tandíj összege szemeszterenként átlagosan 80 és 100 ezer forint között mozog.
Idén tizenhat felsőoktatási intézmény indít úgynevezett keresztféléves képzést, amelynek lényege, hogy a sikeresen felvételiző hallgatók nem szeptemberben, hanem a tavaszi szemeszterben, tehát februárban kezdik meg tanulmányaikat. A tervek szerint elindított 54 keresztféléves szak költségtérítéses: a tandíj összege szemeszterenként átlagosan 80 és 100 ezer forint között mozog. A tanulni vágyók esti, levelező és távoktatásos képzési formák között válogathatnak, ez alól csupán a nappali tagozatos, informatikai mérnök asszisztens képzés kivétel. Jelentkezni, a normál felvételitől eltérően csupán egy szakra lehet, és amennyiben a felvételi sikeres, a pályázó akkor sem vehet részt a nyári felvételikben, ha nem kezdte meg tanulmányait februárban.

Változó felvételi rendszer

A 120 pontos felvételi rendszerben idén először plusz pontokat csak nyelv, sport vagy szakirányú képzés alapján lehet szerezni, ezekből is legfeljebb hatot. Hatvan pontot minden jelentkezőnek el kell érnie, anélkül nem nyerhet felvételt egyetlen intézménybe sem. Jelentős változás az is, hogy a főiskolák és egyetemek csak fénymásolatban kérhetnek a felvételi laphoz csatolt dokumentumokat, például az érettségi bizonyítványt. A jelentkezési lapokat, amelyeket a felvételi tájékoztatóhoz hasonlóan a nagyobb könyvesboltokban lehet beszerezni, január 15-éig kell a megfelelő mellékletekkel együtt eljuttatni az egyetemekre, főiskolákra, illetve az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodába.

Téli felvételit hirdet például a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem jogász és politológia levelező szakokra, a Budapesti Műszaki Főiskola műszaki menedzser, villamosmérnöki, mérnöktanári és villamosmérnöki szakokra, az egri Eszterházy Károly Főiskola pedig számítástechnika, biológia, pedagógia és ének-zene szakokra. Az ELTE bölcsészettudományi karán pedagógia és történelem szakon lehet továbbtanulni februártól, a Színház és Filmművészeti Egyetem adásrendező, gyártásszervező és kameramann szakra várja a jelentkezőket.

Szintén indít keresztféléves képzést az idén induló, budapesti székhelyű Zsigmond Király Főiskola, ahol humánerőforrás-menedzser, művelődésszervező és nemzetközi kapcsolatok szakon lehet majd továbbtanulni. A Rendőrtiszti Főiskola téli kínálatában a büntetés-végrehajtási, bűnügyi, közlekedésrendészeti és közrendvédelmi szakok levelező képzése szerepel, katolikus hittanárnak vagy szociálpedagógusnak pedig a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Főiskolában tanulhatnak februártól a sikeresen felvételizők.