Kövér tagadja, hogy Torgyánnak mennie kéne

2001.02.03. 18:32
A Fidesz elnöke tagadta azt a hírt, hogy a telki tanácskozáson döntöttek volna Torgyán József leváltásáról, és hangsúlyozta, hogy nem kételkednek a kormánytöbbség megmaradásában. Szó esett a Fidesz-MKDSZ együttműködés megújításáról, a kisgazdákkal viszont egyelőre nem születik választási megállapodás. Lesz viszont együttműködés a kisgazda függetlenekkel. Az ülés a nyilvánosság kizárása mellett zajlott.
Blöff az a hír, hogy a Fidesz elnökségének Telkiben tartott tanácskozásán döntés született volna Torgyán József leváltásáról - hangsúlyozta Kövér László szombaton, a testület kétnapos ülését követően újságírók előtt nyilatkozva. A Fidesz elnöke aláhúzta azt is: a kisgazdapárt belső válságáról nem esett szó a tanácskozáson.

- Nekünk az FKGP problémáinak megoldásában nem lehet szerepünk - fogalmazott a politikus, hozzátéve ugyanakkor, hogy a kisgazdák gondjai a koalíció problémáit is jelentik. A koalíció stabilitását érintő kérdésre Kövér László úgy válaszolt: nincs oka kételkedni abban, hogy a kormányprogram megvalósításához szükséges kormánytöbbség 2002-ig fennmarad.

Tisztújító kongresszus májusban

A tanácskozáson a Fidesz elnöksége hozzákezdett úgynevezett kampánynaptárának elkészítéséhez, amelyben rögzítik a 2002-es választásokig tartó időszak teendőit. Döntöttek arról is, hogy a párt következő tisztújító kongresszusát májusra hívják össze. Mint elhangzott: ezen a kongresszuson valószínűleg elfogadnak egy olyan dokumentumot, amelyben az ország jelenlegi helyzetének elemzéséből kiindulva, választási programtéziseket fogalmaznak meg.

Megújítják a Fidesz-MKDSZ együttműködést

A kétnapos találkozón a Fidesz vezető testületének tagjai tanácskoztak a választási együttműködés kérdéséről is. Kövér László bejelentette, hogy a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel megújítják korábban kötött szövetségüket, és így 2002 után több MKDSZ-es politikus ülhet fideszes képviselőként a Parlamentben. Kövér László szólt arról: az MDF elnöke levélben tájékoztatta a Fideszt, hogy a demokrata fórum önállóan kíván indulni az esedékes választásokon, de a második fordulóban hajlandó lesz támogatni a Fidesz jobb pozícióban lévő jelöltjeit.

Formálisan is megállapodnak a kisgazda függetlenekkel

- Az FKGP-ről a választási együttműködés tekintetében nem esett szó, mivel a kisgazdák pillanatnyi belső válsága ezt nem teszi lehetővé - szögezte le a Fidesz elnöke. Kérdésre válaszolva elmondta: a Fidesz frakcióvezetője a közeljövőben felveszi a kapcsolatot a kisgazdapártból kivált immár független képviselőkkel, hogy egy formalizált megállapodást kössön velük, amelyben rögzítik, milyen támogatást tudnak adni egymásnak.

Kövér László reagált arra is, hogy az MSZP, az ő gyöngyösi beszéde miatt, amelyben érintette Horn Gyula exkormányfőt, esetleg elzárkózik a további párbeszédtől. - Sajnálom, hogyha Horn Gyula összekeveri 56-os nem túl dicsőséges szerepvállalását azzal, hogy 2001-ben mit kell tennie egy politikusnak saját nemzete érdekében - vélekedett a Fidesz elnöke, megjegyezve: lehet, hogy hibát követett el, hogy egy több száz fős fórum előtt megpróbálta Horn Gyulát védeni.