Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Teller-levél: etikai megrovást kapott Eötvös

2003.10.27. 12:29
A MÚOSZ etikai tanácsa súlyos etikai vétség miatt "szigorú megrovás etikai büntetésben" részesítette Eötvös Pált, a Népszabadság főszerkesztőjét a nagy politikai vihart kavaró posztumusz Teller-levél közléséért. A testülethez a Fidesz frakció szóvivője, Halász János fordult beadvánnyal, amely szerint a lap a "világhírű tudós nevével visszaélve próbálta meg lejáratni a legnagyobb ellenzéki pártot". A MÚOSZ bizottsága Eötvös meghívása nélkül és nyílt tárgyalás mellőzésével hozta meg nem jogerős határozatát.
Bár a Népszabadság két nappal a Teller Edének tulajdonított posztumusz üzenet megjelenése után, szeptember 17.-én megkövette olvasóit, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége etikai bizottsága határozatban marasztalta a lap főszerkesztőjét.

Megsértették az emlékét

Az etikai testület álláspontja szerint Eötvös Pál, a Népszabadság elnöke és főszerkesztője a Teller Ede posztumusz üzenete című cikkel "súlyosan megsértette az újságírói etikai kódexnek az újságírói felelősségre, a személyiségi jog védelmére, valamint a valósághű tájékoztatásra és a lelkiismeretességre vonatkozó szabályait". A tanács ezzel egyidőben bizonyítékok hiányában megszüntette a külpolitikai rovatvezető, Nagy Csaba elleni eljárását. A MÚOSZ a Fidesz képviselője, Halász János beadványa alapján vizsgálta az ügyet. A frakciószóvivő szerint ugyanis az írás a "világhírű tudós nevével visszaélve próbálta meg lejáratni a legnagyobb ellenzéki pártot", sőt megsértette "egy világhírű magyar tudós emlékét".

Tárgyalás nélkül határoztak

A testület a döntés előtt kézhez kapta a lap ügyvédjének levelét is, amelyben megkérdőjelezik, hogy a Fidesz mennyiben tekinthető az ügy sértettjének. A levél azt is tartalmazza, hogy a napilap álláspontja szerint cikk alapjául szolgáló információkkal "megvezették" a szerkesztőséget, "így a történteknek a szerkesztőség is sértettje". A MÚOSZ etikai tanácsa tárgyalás mellőzésével hozta meg határozatát, amely kimondja, hogy a Teller-levelet előállító Zeley László felelősségét nem vizsgálhatta, mert a nyugdíjas újságíró egyik szervezetnek sem tagja. A Fidesz érintettségével kapcsolatban pedig kifejtik: az etikai kódex szerint az eljárás bármely személy vagy testület megindokolt panasza alapján indítható. A Népszabadság főszerkesztője az Index megkeresésére elmondta, hogy hamarosan közleményben reagálnak az újságíró-szövetség etikai tanácsi döntésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?