Emőke
-4 °C
9 °C

Teller-levél: etikai megrovást kapott Eötvös

2003.10.27. 12:29
A MÚOSZ etikai tanácsa súlyos etikai vétség miatt "szigorú megrovás etikai büntetésben" részesítette Eötvös Pált, a Népszabadság főszerkesztőjét a nagy politikai vihart kavaró posztumusz Teller-levél közléséért. A testülethez a Fidesz frakció szóvivője, Halász János fordult beadvánnyal, amely szerint a lap a "világhírű tudós nevével visszaélve próbálta meg lejáratni a legnagyobb ellenzéki pártot". A MÚOSZ bizottsága Eötvös meghívása nélkül és nyílt tárgyalás mellőzésével hozta meg nem jogerős határozatát.
Bár a Népszabadság két nappal a Teller Edének tulajdonított posztumusz üzenet megjelenése után, szeptember 17.-én megkövette olvasóit, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége etikai bizottsága határozatban marasztalta a lap főszerkesztőjét.

Megsértették az emlékét

Az etikai testület álláspontja szerint Eötvös Pál, a Népszabadság elnöke és főszerkesztője a Teller Ede posztumusz üzenete című cikkel "súlyosan megsértette az újságírói etikai kódexnek az újságírói felelősségre, a személyiségi jog védelmére, valamint a valósághű tájékoztatásra és a lelkiismeretességre vonatkozó szabályait". A tanács ezzel egyidőben bizonyítékok hiányában megszüntette a külpolitikai rovatvezető, Nagy Csaba elleni eljárását. A MÚOSZ a Fidesz képviselője, Halász János beadványa alapján vizsgálta az ügyet. A frakciószóvivő szerint ugyanis az írás a "világhírű tudós nevével visszaélve próbálta meg lejáratni a legnagyobb ellenzéki pártot", sőt megsértette "egy világhírű magyar tudós emlékét".

Tárgyalás nélkül határoztak

A testület a döntés előtt kézhez kapta a lap ügyvédjének levelét is, amelyben megkérdőjelezik, hogy a Fidesz mennyiben tekinthető az ügy sértettjének. A levél azt is tartalmazza, hogy a napilap álláspontja szerint cikk alapjául szolgáló információkkal "megvezették" a szerkesztőséget, "így a történteknek a szerkesztőség is sértettje". A MÚOSZ etikai tanácsa tárgyalás mellőzésével hozta meg határozatát, amely kimondja, hogy a Teller-levelet előállító Zeley László felelősségét nem vizsgálhatta, mert a nyugdíjas újságíró egyik szervezetnek sem tagja. A Fidesz érintettségével kapcsolatban pedig kifejtik: az etikai kódex szerint az eljárás bármely személy vagy testület megindokolt panasza alapján indítható. A Népszabadság főszerkesztője az Index megkeresésére elmondta, hogy hamarosan közleményben reagálnak az újságíró-szövetség etikai tanácsi döntésére.