Klaudia
-4 °C
2 °C

Gyurcsány beszédet mond Teller temetésén

2003.10.30. 10:54
Gyurcsány Ferenc sportminiszter és Orbán Viktor a Fidesz elnöke, volt miniszterelnök is az Egyesült Államokba utazik Teller Ede november 3-i temetésére. A sportminiszter a kormány és "Magyarország polgárainak a nevében" mond majd beszédet a szertartáson. A San Francisco közelében tartandó gyászszertartás után Gyurcsány várhatóan részt vesz a családi ebéden is.
A miniszterelnök kérte fel Gyurcsány Ferenc sportminisztert, hogy "a kormány és Magyarország polgárainak a nevében" vegyen részt a nemrégiben elhunyt Teller Ede temetésén - tájékoztatta az Indexet Szigetvári Viktor, a miniszter sajtófőnöke. Gyurcsány rövid, közel ötperces beszédben méltatja majd a világhírű tudóst.

A temetést jövő hétfőn rendezik San Francisco mellett. Ezután Gyurcsány várhatóan részt vesz a családi ebéden is, majd másnap visszautazik Magyarországra. A temetésen részt vesz Orbán Viktor is, aki azonban az Index infromációi szerint nem szólal fel a szertartáson.

Néhány nappal Teller Ede halála után belpolitikai vihart kavart a Népszabadság egy cikke, amelyben a tudósnak tulajdonított, a magyar belpolitikát elemző levelet közöltek. Másnap kiderült, a levelet nem Teller, hanem egy ismerőse írta. A posztumusz Teller-levél a magyar jobboldal általános bírálata mellett név szerint Lovas István publicista és Illés Zoltán fideszes képviselő tevékenységét kritizálta. A Paks ügyében elmarasztalt Illés a cikkre reagálva közleményében "tömeggyilkosnak" nevezte Tellert. Később azonban, amikor megkérdőjeleződött a levél eredetisége, a politikus elnézést kért kijelentéséért.

A Népszabadság, miután fény derült a levél keletkezésének körülményeire, megkövette olvasóit, ugyanakkor a héten a MÚOSZ etikai bizottsága szigorú megrovásban részesítette Eötvös Pál főszerkesztőt.