Árpád
-2 °C
4 °C

A templomi harangszóra nincsenek jogszabályok

2008.09.25. 08:28
Egy települési jegyző nem korlátozhatja a templomi harangszó hangerejét, állapította meg a Legfelsőbb Bíróság. A Népszabadság cikke szerint dunaújvárosi lakók indítottak pert a túl hangos harangozás miatt. Most végérvényessé vált, hogy nincs olyan jogszabály, amely alapján le lehetne halkíttatni a harangozást egy templomban.

A Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Fejér Megyei Bíróság jogerős döntését, amely szerint a települési jegyzőnek joga van zajhatárértéket megállapítania a templomi harangszóra, írja a Népszabadság. Az egyik dunaújvárosi lakótelep környékén élők három éve fordultak a jegyzőhöz. A közelben felépített Krisztus király főtemplom harangjai ugyanis túl hangosak voltak.

A jegyző zajszintmérést végeztetett, majd határozatban kötelezte a plébániát a zajterhelés csökkentésére. A plébánia a közigazgatási hivatalnál fellebbezett arra hivatkozva, hogy a harangzúgásról szóló önkormányzati döntés beavatkozást jelent a hitéleti tevékenységbe.

A közigazgatási hivatal elfogadta ezt az érvelést, és megsemmisítette a dunaújvárosi jegyző határozatát. A dunaújvárosi lakók ezután a bíróságra mentek. A Fejér Megyei Bíróság tavaly jogerősen érvényesnek mondta ki a dunaújvárosi jegyző határozatát a zajkibocsátás csökkentéséről.

A Legfelsőbb Bíróság most zárult felülvizsgálati eljárásában azonban hatályon kívül helyezte a Fejér Megyei Bíróság ítéletét. A Legfelsőbb Bíróság szerint ugyanis Magyarországon nincs olyan hatályos jogszabály, amelynek alapján egy települési jegyző zajhatóságként mérethetné, korlátozhatná a templomi harangszó erejét.

Fogas László, a felperes lakók képviselője elmondta: az LB döntése számukra azt bizonyítja, hogy Magyarországon az egyházra nem vonatkoznak a jogszabályok, amelyek a normális egymás mellett élést szabályozzák. A lakók most azon gondolkoznak, hogy ha ingatlanszakértői véleménnyel alá tudják támasztani, hogy a lakásaik forgalmi értéke csökkent a harangozás miatt, akkor kártérítési pert indíthatnak az egyház - vagy az önkormányzat - ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?