Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Tények és hazugságok 2.

2004.05.04. 13:55
Az MSZP újra kiadta a Tények és hazugságok című kampánybrosúráját, csak míg 2001-ben még ellenzéki pártként igyekezett a Fidesz állításait cáfolni, addig ma kormánypártként teszi ugyanezt. A szocialisták sorra veszik az ellenzéki bírálatokat és igyekeznek választ adni azokra az otthonteremtéstől, az államadósságig nyolc témában.
Két és fél évvel ezelőtti kampánykiadványának a címét adta újra szórólapjának az MSZP. A Tények és hazugságok avagy a valóság, és a Fidesz rágalmai címet viselő tizenkét oldalas brosúra Orbán Viktortól vett idézeteket próbál cáfolni, grafikonok segítségével. Tavaly szeptemberben a szocialisták, megkopott népszerűségüket egy a Hazugságok és a tények című kiadvánnyal igyekeztek visszanyerni.

"Ha valaki a kékről azt állítja, hogy zöld, az vagy színvak, vagy hazudik" - olvasható a szórólap bevezetőjében. A szocialisták itt azt írják: nem akarnak részt venni a közéletet mérgező mocskolódásban, de a "hazugságokat nem hagyhatjuk válasz nélkül".

A szórólap foglalkozik a gazdaság helyzetével: a reálbéremelkedés bizonyítékaként leírják , hogy az elmúlt két évben több mint négyszázezren vettek új autót, illetve megduplázódott a számítógéppel, internet-hozzáféréssel rendelkező családok száma. Az MSZP szerint Orbán Viktor állításával ellentétben egyre több embernek van munkája.

A brosúra ismét felemlegeti az Orbán-kormány idején a nyugdíjasoktól elvett 19 ezer forintot, hangsúlyozva, a mostani kabinet egyik első intézkedéseként ezt visszaadta az idős embereknek. A brosúrában előkerül még az otthonteremtési támogatások kérdése, a mezőgazdaság, illetve az államadósság.

Az MSZP kampányfüzetének állításai köszönőviszonyban sincsenek a tényekkel - értékelte a szocialisták brosúráját az Indexnek Nyitrai Zsolt. A Fidesz helyettes kampányfőnöke kiemelte: a füzetben azt állítják a szocialisták, hogy egyre több embernek van munkája, miközben naponta érkeznek hírek gyárak bezárásáról, cégek felszámolásáról. Nyitrai szerint nem véletlen, hogy eddig már több százezren írták alá a nemzeti petíciót, ez pedig árnyalja a szocialisták helyzetképét.