Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenöt napot kapott a terasz elbontására a Citadella 4-U

2002.08.26. 08:57
Elfogadta a Citadella 4-U Kft. által megkezdett bontási munkálatokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a terület bérlőjének 15 nap áll rendelkezésére az illegálisan felépített terasz megszüntetésére. A kft. ügyvezetője szerint a tűzijáték miatt nem lesz elég idejük elbontani a kávézót, amit a későbbiekben engedély birtokában szívesen üzemeltetne. Budapestnek, mint mondta, szüksége van erre a kávézóra.
Elmaradt a Citadella terasz hatósági bontása, a KÖH a helyszínen tudomásul vette, hogy a terület bérlője hozzákezdett az általa illegálisan épített terasz elbontásához. A hivatal munkatársának közlése szerint a Citadella 4-U Kft.-nek éppúgy 15 napja van, mint ahogy a hivatal által megbízott kivitelezőnek is ennyi ideje lett volna a bontásra.

Késni fog a tűzijáték miatt

Veres István
Veres István ezzel kapcsolatban megjegyezte, minden bizonnyal tovább fog tartani a bontás, mint 15 nap, mert az árvíz miatt elhaszatott tűzijáték megrendezése nem teszi lehetővé, hogy a jövő hét előtt megérkezzenek a nehézgépek. "Miután mindenkinek fontos, hogy megrendezzék az égi parádét, a közművek lebontására augusztus 31. után kerülhet sor" - mondta.

Engedély bírtokában újrakezdené

Arra a felvetésre, hogy újra megépítené-e a teraszt úgy válaszolt, erre a kávézóra szükség van, bízik abban, hogy engedély birtokában a későbbiekben üzemeltetheti azt. Jogkövető magatartást tanúsít azzal, hogy hozzákezdett a bontáshoz, így azt tanácsolja a médiának, foglalkozzon a jövőben a Budapest környéki természetvédelmi területekre engedély nélkül felépített villákkal.

Tekintse meg galériánkat

A KÖH budapesti irodavezetője, Bor Judit az üggyel kapcsolatban közölte, a hatósági végrehajtás a legvégső eszköz, amit alkalmazhatnak, a kitűzött időpont elött joga volt az üzemeltetőnek végrehajtani a bontási határozatot. "Noha maradéktalanul nem tett eleget annak, nem lehetett végrehajtani a hatósági bontást" - mondta a hivatal munkatársa.

Szép kilátás, finom kávé, törvényesség

A rendőrség kivonulásának költségeit a Citadella 4-U Kft.-nek kell rendeznie. A hatóság ugyan jelentős erőkkel vonult fel a KÖH bontását elősegítendő, a Citadella üzemeltetője korábbi közlése ellenére nem kért birtokvédelmi eljárást, és a rendőrséghez sem fordult a bontás megakadályozásáért. A bontási munkálatok megkezdését számos helyi civil szervezet mellett a helyszínen megjelent Csapody Miklós, a kerület országgyűlési képviselője is figyelemmel kísérte. A képviselő fontosnak tartotta, hogy érvényt szereztek a jognak, hiszen, mint mondta, "nem az a fontos, hogy szép-e a kilátás, vagy finom-e a kávé", hanem hogy törvényesen üzemel-e a létesítmény.

Vigyáznak az alibi bontásra

Varga Kálmán
Varga Kálmán, a KÖH alig egy hete hivatalba lépett elnöke újságírók előtt úgy nyilatkozott, tevőlegesen nem vett, nem vehetett részt a mai eljárásban, mert az általa vezetett hivatal az ügyben csak másodfokú hatóság. Az elsőfokú hatóság határozata alapján mára kellett volna teljes mértékben elbontani a Citadella teraszt. Amikor a hivatal munkatársai megérkeztek helyszínre, teljesen új helyzettel találkoztak, így értékelni kellett egy helyszíni bejárással, hogy alibi bontás kezdődött-e, vagy ténylegesen végrehajtják a hatóság döntését.

A bíróság szeptemberben dönt

A bontási folyamat nem a Citadella 4-U Kft. által elképzelt ütemben kell haladjon, hanem a hivatal által meghatározott menetrend szerint. A bontást folyamatosan ellenőrzik, és ha azt tapasztalnák, hogy megállt, vagy lelassult a munka, akkor újra visszatérnek, és immár a saját kivitelezőjük hajtja végre a bontást. Ezt a menetrendet csak a bíróság módosíthatja, illetve a cég halasztási kérelme. A bíróság szeptember 3-án dönt a jogvitáról - az elnök azonban biztos a hivatal igazában.