Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kihallgatták a terézvárosi vagyonkezelő volt vezetőjét

2003.09.01. 19:31
Nem sok esélyt adnak a terézvárosi politikusok a lokális koalíciós válság elsimítására, így az SZDSZ és az MSZP magasabb szinten rendezné a konfliktust. Eközben koalíciós partnerek közötti viszály kirobbanásának okozóját, Ispánki Lászlót gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség.
A polgármester elvont hatásköröket

Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakció vezetője szerint valószínű, hogy a terézvárosi mini koalíciós-válság nyomán magasabb szintű egyeztetésekre lesz szükség az MSZP és az SZDSZ között. A két párt helyi képviselői között ugyanis olyannyira elmérgesedett a vita, hogy Verók István a két párt által delegált, ám párton kívüli polgármester elvonta a jogköröket szabad demokrata alpolgármesterétől.

A szocialisták mindenki felelősségét vizsgálnák

A koalíciós válságot az robbantotta ki, hogy az SZDSZ a múlt csütörtökön az ellenzékkel együtt szavazott a VI. kerületi vagyonkezelőnél történt visszásságok felderítését illetően. Az év elején szocialista javaslatra a vagyonkezelő élére kinevezett Ispánki László a vagyonkezelő kiürítésre ítélt számlájáról - az eddigi adatok alapján Fürst György szocialista alpolgármester felhatalmazásával - valamikor tavasszal "leemelt" csaknem 160 millió forintot. Ebből a pénzből ugyanakkor az önkormányzat tartozásait kellett volna törleszteni, amire így nem maradt pénz. Ispánki egy trezorba tette a pénzt, amiből közel 30 milliót visszafizetett, ám mikor többszöri felszólítás után a vagyonkezelő felügyelőbizottságának tagjai belenézhettek: ott csak egy papírzsebkendőt és egy zacskót találtak.

A szocialisták hivatalos álláspontja szerint az SZDSZ súlyosan megsértette a koalíciós megállapodást azzal, hogy konkrétan megnevezte, kinek is a felelősségét - a felügyelőbizottság elnökének, Balog Gábornak és Fürst György alpolgármesternek - firtatnák a vagyonkezelő számlájáról eltűnt 120 millió forint ügyében. Az eltűnt pénz hollétét és a felelősök személyét egy vizsgálóbizottság deríti majd fel, amelybe két ellenzéki és egy SZDSZ-es politikust jelöltek. A pénz ideiglenes eltünésének ugyan a szocialisták szerint is van felelőse, ám szerintük mindenkinek vizsgálni kell a felelősségét, nevezetesen az igazgatóság, a felügyelőbizottság esetleges érintettségét is.

A tárgyalások hete

Szpirulisz Ildikó, a szocialista párt helyi vezetője az Indexnek azt mondta, hogy tárgyalásokra van szükség, mint mondta: holnapvagy holnapután erre sort kerítenek. Kékesi Tibor Terézváros MSZP-s parlamenti képviselője a helyi pártvezető véleményétől eltérően aképpen vélekedett, hogy szükség lehet fővárosi szinten koalíciós egyeztetésre, hiszen "veszélybe kerülhet számos politikai siker". Mandur László, az MSZP fővárosi vezetője azt mondta, hogy a döntéseket a helyi pártszervezeteknek kell meghozniuk: ám "befolyásolni tudjuk a dolgot". Hozzátette: "rendet kell vágni, ahol rendetlenség van".

A terézvárosi polgármester keresi Demszkyt

Néhány informális beszélgetésen már túl vannak a pártban, például Lendvai Ildikó és Kékesi az ügy egyéb vonatkozásairól tárgyalt. Kékesi szerint azért sem tudják helyben lezárni a vitát, mert még "hónapokig vájkálhatnak a sebben". Bőhm András úgy tudja, Verók István terézvárosi polgármester már beszélt is Demszky Gábor főpolgármesterrel, akit azonban ezidáig nem sikerült elérnünk.

Sikkasztás miatt

Mindeközben a BRFK sikkasztás bűncselekményének alapos gyanúja miatt kihallgatta Ispánki Lászlót - tájékoztattak a rendőrségen, ám ezen túlmenően nem informálták az Indexet. Ispánki a pénz eltünésének idején vezérigazgatója volt a vagyonkezelőnek. Információink szerint Ispánki befektette a pénzt.

Az MSZP pártállástól független vizsgálatot akar
Az MSZP-frakció értékelve a Terézvárosban kialakult helyzetet kijelenti, hogy egyetért a polgármester által elrendelt vizsgálat lefolytatásával a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt.-nél felmerült bűncselekmény gyanújával és annak körülményeinek tisztázásával kapcsolatban - közölte hétfőn este az MTI. A felelősök megállapítására vonatkozó vizsgálat azonban számunkra csak olyan formán képzelhető el, ahogy a polgármester azt kezdeményezte, vagyis pártállástól függetlenül. Nem támogatjuk az SZDSZ törekvéseit a teljes körű vizsgálat hátráltatására és az SZDSZ-es alpolgármester dr. Rabin László, valamint az SZDSZ-es Reményi János felelősségének figyelmen kívül hagyására. Reményi ugyanis ebben az időben az igazgatóság elnökeként a cég életében megkerülhetetlen szerepet játszott. Még akkor sem, ha koalíciós partnerünk, az SZDSZ két helyi prominenséről (ügyvivőjéről) van szó.

Sajnálatosnak tartjuk, az MSZP-vel szembeni, fenti cél érdekében történt teljes körű összefogást az ellenzékkel (SZDSZ-Fidesz-MDF-MKDSZ-MIÉP). Különösen etikátlannak tartjuk az egyoldalú vizsgálóbizottságba történt beválasztását Lászay Jánosnak, annak a képviselőnek, aki ellen a képviselő-testület a koalíció javaslatára idén tavasszal büntetőeljárást kezdeményezett. Mivel a fenti tények a koalíciós megállapodással súlyos ellentmondásban vannak, a koalíció kérdésének rendeződéséig a polgármester megvonta a koalíciós megállapodásban szereplő feladat és hatásköröket az SZDSZ-es vezetőtől. Különösen sajnálatosnak tartjuk, hogy sem a polgármester, sem az MSZP-frakció tárgyalásra, illetve együttműködésre vonatkozó írásos javaslataira az SZDSZ, illetve Rabin László ez idáig nem reagált.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?