Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Kihallgatták a terézvárosi vagyonkezelő volt vezetőjét

2003.09.01. 19:31
Nem sok esélyt adnak a terézvárosi politikusok a lokális koalíciós válság elsimítására, így az SZDSZ és az MSZP magasabb szinten rendezné a konfliktust. Eközben koalíciós partnerek közötti viszály kirobbanásának okozóját, Ispánki Lászlót gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség.
A polgármester elvont hatásköröket

Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakció vezetője szerint valószínű, hogy a terézvárosi mini koalíciós-válság nyomán magasabb szintű egyeztetésekre lesz szükség az MSZP és az SZDSZ között. A két párt helyi képviselői között ugyanis olyannyira elmérgesedett a vita, hogy Verók István a két párt által delegált, ám párton kívüli polgármester elvonta a jogköröket szabad demokrata alpolgármesterétől.

A szocialisták mindenki felelősségét vizsgálnák

A koalíciós válságot az robbantotta ki, hogy az SZDSZ a múlt csütörtökön az ellenzékkel együtt szavazott a VI. kerületi vagyonkezelőnél történt visszásságok felderítését illetően. Az év elején szocialista javaslatra a vagyonkezelő élére kinevezett Ispánki László a vagyonkezelő kiürítésre ítélt számlájáról - az eddigi adatok alapján Fürst György szocialista alpolgármester felhatalmazásával - valamikor tavasszal "leemelt" csaknem 160 millió forintot. Ebből a pénzből ugyanakkor az önkormányzat tartozásait kellett volna törleszteni, amire így nem maradt pénz. Ispánki egy trezorba tette a pénzt, amiből közel 30 milliót visszafizetett, ám mikor többszöri felszólítás után a vagyonkezelő felügyelőbizottságának tagjai belenézhettek: ott csak egy papírzsebkendőt és egy zacskót találtak.

A szocialisták hivatalos álláspontja szerint az SZDSZ súlyosan megsértette a koalíciós megállapodást azzal, hogy konkrétan megnevezte, kinek is a felelősségét - a felügyelőbizottság elnökének, Balog Gábornak és Fürst György alpolgármesternek - firtatnák a vagyonkezelő számlájáról eltűnt 120 millió forint ügyében. Az eltűnt pénz hollétét és a felelősök személyét egy vizsgálóbizottság deríti majd fel, amelybe két ellenzéki és egy SZDSZ-es politikust jelöltek. A pénz ideiglenes eltünésének ugyan a szocialisták szerint is van felelőse, ám szerintük mindenkinek vizsgálni kell a felelősségét, nevezetesen az igazgatóság, a felügyelőbizottság esetleges érintettségét is.

A tárgyalások hete

Szpirulisz Ildikó, a szocialista párt helyi vezetője az Indexnek azt mondta, hogy tárgyalásokra van szükség, mint mondta: holnapvagy holnapután erre sort kerítenek. Kékesi Tibor Terézváros MSZP-s parlamenti képviselője a helyi pártvezető véleményétől eltérően aképpen vélekedett, hogy szükség lehet fővárosi szinten koalíciós egyeztetésre, hiszen "veszélybe kerülhet számos politikai siker". Mandur László, az MSZP fővárosi vezetője azt mondta, hogy a döntéseket a helyi pártszervezeteknek kell meghozniuk: ám "befolyásolni tudjuk a dolgot". Hozzátette: "rendet kell vágni, ahol rendetlenség van".

A terézvárosi polgármester keresi Demszkyt

Néhány informális beszélgetésen már túl vannak a pártban, például Lendvai Ildikó és Kékesi az ügy egyéb vonatkozásairól tárgyalt. Kékesi szerint azért sem tudják helyben lezárni a vitát, mert még "hónapokig vájkálhatnak a sebben". Bőhm András úgy tudja, Verók István terézvárosi polgármester már beszélt is Demszky Gábor főpolgármesterrel, akit azonban ezidáig nem sikerült elérnünk.

Sikkasztás miatt

Mindeközben a BRFK sikkasztás bűncselekményének alapos gyanúja miatt kihallgatta Ispánki Lászlót - tájékoztattak a rendőrségen, ám ezen túlmenően nem informálták az Indexet. Ispánki a pénz eltünésének idején vezérigazgatója volt a vagyonkezelőnek. Információink szerint Ispánki befektette a pénzt.

Az MSZP pártállástól független vizsgálatot akar
Az MSZP-frakció értékelve a Terézvárosban kialakult helyzetet kijelenti, hogy egyetért a polgármester által elrendelt vizsgálat lefolytatásával a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt.-nél felmerült bűncselekmény gyanújával és annak körülményeinek tisztázásával kapcsolatban - közölte hétfőn este az MTI. A felelősök megállapítására vonatkozó vizsgálat azonban számunkra csak olyan formán képzelhető el, ahogy a polgármester azt kezdeményezte, vagyis pártállástól függetlenül. Nem támogatjuk az SZDSZ törekvéseit a teljes körű vizsgálat hátráltatására és az SZDSZ-es alpolgármester dr. Rabin László, valamint az SZDSZ-es Reményi János felelősségének figyelmen kívül hagyására. Reményi ugyanis ebben az időben az igazgatóság elnökeként a cég életében megkerülhetetlen szerepet játszott. Még akkor sem, ha koalíciós partnerünk, az SZDSZ két helyi prominenséről (ügyvivőjéről) van szó.

Sajnálatosnak tartjuk, az MSZP-vel szembeni, fenti cél érdekében történt teljes körű összefogást az ellenzékkel (SZDSZ-Fidesz-MDF-MKDSZ-MIÉP). Különösen etikátlannak tartjuk az egyoldalú vizsgálóbizottságba történt beválasztását Lászay Jánosnak, annak a képviselőnek, aki ellen a képviselő-testület a koalíció javaslatára idén tavasszal büntetőeljárást kezdeményezett. Mivel a fenti tények a koalíciós megállapodással súlyos ellentmondásban vannak, a koalíció kérdésének rendeződéséig a polgármester megvonta a koalíciós megállapodásban szereplő feladat és hatásköröket az SZDSZ-es vezetőtől. Különösen sajnálatosnak tartjuk, hogy sem a polgármester, sem az MSZP-frakció tárgyalásra, illetve együttműködésre vonatkozó írásos javaslataira az SZDSZ, illetve Rabin László ez idáig nem reagált.