Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Medgyessy segít a Terror Házának

2002.12.23. 11:00
Medgyessy Péter a parlament napirend előtti felszólalásában ígéretet tett arra, hogy a kormány jövő évi első ülésén tárgyalni fogja, hogy a költségvetési tartalék terhére kiegészítő támogatást nyújtsanak a Terror Házának.
A miniszterelnök szerint a múzeumot nem kell bezárni. Medgyessy szerint eleve az ellenzék akadályozta meg a Terror Háza normális költségvetésének elfogadását azzal, hogy kivonultak plenáris ülésről. Mint mondta, ő például nemmel szavazott Pető javaslatára. Téved az, aki úgy gondolja, hogy a Parlament ellenzék nélkül is jól működik, hát nem működik jól - jelentette ki Medgyessy.

Schmidt bezárással fenyegetőzött

A kormányfő Halász János napirend előtti felszólalására reagált. A fideszes képviselő szocialista színjátéknak nevezte, hogy a Terror Háza múzeum jövő évi működésére eredetileg tervezett 330 millió forintos költségvetési támogatást - Pető Iván (SZDSZ) módosító indítványát elfogadva - 180 millióra csökkentették. - Megbokrosodott kormánypárti képviselők a múzeum ellehetetlenülésére szavaztak - fogalmazott Halász János.

Mint ismeretes az Országgyűlés kedden egy, a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvány elfogadásával 150 millió forinttal csökkentette a Terror Háza múzeum állami támogatását. Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a múzeum megkurtított költségvetése nem teszi lehetővé az intézmény működtetését, ezért a múzeumot januárban már nem nyitják ki. A sajtótájékoztatót követően Görgey Gábor kulturális miniszter magához hívatta a múzeum igazgatóját, azonban a tárgyaláson nem sikerült megegyezésre jutniuk. Schmidt megköszönve a miniszterelnök "nem" szavazatát, segítséget kért tőle arra, hogy az intézmény a költségvetési tartalék terhére megkaphassa az elvont 150 millió forintot. Medgyessy hétfői ígérete szerint erről a kormány jövő évi első ülésén születhet döntés.

Pető nem ért egyet Medgyessyvel

Pető Iván szabad demokrata országgyűlési képviselő az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett: aránytalannak tartja más intézményekhez képest a Terror Háza múzeum költségvetési támogatását. Megjegyezte, ezért nyújtott be a költségvetéshez olyan módosító javaslatot - amelyet a Ház el is fogadott - amelyben 150 millió forinttal csökkenne a Terror Háza eredetileg tervezett 330 millió forintos támogatása.

Pető rámutatott arra, hogy az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 89 millió, egy olyan jelentős múzeum, mint a Néprajzi Múzeum, 230 millió, az Iparművészeti Múzeum pedig 350 millió forint támogatásban részesül. - Nem politikai megfontolás, hanem az aránytalanság megszüntetése áll a Terror Háza támogatásának csökkentése mögött - szögezte le Pető Iván. Hozzátette: ha a miniszterelnök a költségvetés tartalékának terhére egészíti ki a Terror Háza támogatását, akkor jogosan jelentkezhetne más intézmény is hasonló ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!