Géza
-12 °C
-4 °C

A terrorfenyegetést Kövér László is komolyan veszi

2006.03.28. 19:11
Kövér László reméli, hogy a honvédelmi miniszter mégis összehívja majd a nemzetbiztonsági kabinet ülését. A szlovák titkosszolgálat arra figyelmeztette a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy 1998-hoz hasonlóan ismét lehetnek robbantásos merényletek a választási kampányban.

Kövér László péntek reggel 10 órára összehívta a nemzetbiztonsági bizottság ülését, amelyre meghívta a titkosszolgálat vezetője mellett Kiss Péter kancelláriaminisztert és Juhász Ferenc honvédelmi minisztert, de "nagyon meg lenne tisztelve", ha maga a miniszterelnök is megjelenne, és maga számolna be a fejleményekről, hangzott el a politikus szolnoki sajtótájékoztatóján. "Nincsenek kétségeim afelől, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok és a magyar rendvédelmi szervek mindent megtesznek a demokráciára leselkedő esetleges veszély kiküszöbölésére, a tervezett bűncselekmények megelőzésére, mégis szeretném, ha a bizottsági ülésen ezekről szót tudnánk ejten" - szögezte le a politikus. Gyurcsányt egyúttal megdicsérte az érintettek gyors tájékoztatásáért.

A szlovák titkosszolgálat figyelmeztette a Nemzetbiztonsági Hivatalt arra, hogy 1998-hoz hasonlóan ismét lehetnek robbantásos merényletek a választási kampányban. A hír először a Népszabadságban jelent meg, majd Gyurcsány Ferenc kedden délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, és az információt megerősítette.

Fenyegetések miatt készültség lesz a választási nagygyűléseken>>>

Kövér szerint komolyan kell venni

Kövér László reméli, hogy Juhász Ferenc péntekig megváltoztatja álláspontját, és mégis összehívja a nemzetbiztonsági kabinet ülését, hiszen a testület sokkal klényegtelenebb ügyekben is tartott rendkívüli tanácskozást. Örül ugyan annak, hogy a miniszterelnök egyszerre képes ellátni a honvédelmi miniszter, a belügyminiszter és a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár tisztségét, de a szakapparátusok azért vannak, hogy előkészítsék a politikai döntéseket. A fenyegetés ügyében Gyurcsány Ferenc az összes intézkedés jogát magához vonta.

#alt#
fotók: Huszti István

Hogy mennyire valós a fenyegetés, azt nem tudja megítélni, de biztos abban, hogy egy álhírről nem tájékoztatnák a magyarokat a szlovákok. "Az ilyen fenyegetéseket komolyan kell venni" - mondta a nemzetbiztonsági bizottság fideszes elnöke.

Kövér Lászlót hétfőn este Tóth András, titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár megbeszélésre hívta másnapra a Nemzetbiztonsági Hivatalba, de a keddi találkozón - a Népszabadságban megjelent hír miatt - érdemleges információ már nem derülhetett ki. A fideszes politikus szerint Tóth is sajnálatosnak tartotta a hír megjelenését, annak kiderítéséhez, hogy ez miként történhetett, sok sikert kívánt az államtitkárnak.

Kövér László pártja választmányi elnökeként arra buzdította a Fidesz és az MSZP híveit, hogy vegyenek részt a hétvégi nagygyűléseken, mert a fenyegetésnek a félelemkeltés a célja, aminek nincs helye politikai rendezvényeken. Reméli, hogy hamarosan az elmúlt négy évről és a jövőről szól a kampány.

Több rendőr az utcákon

A magyar titkosszolgálatok a múlt hét szerdán kaptak hivatalos figyelmeztetést egy másik EU-tagállam titkosszolgálatától, hogy bűnözői körök destabilizációs szándékkal robbantásos merényleteket terveznek választási nagygyűléseken, mondta délelőtti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a következő napokban a szokottnál több civil- és egyenruhás rendőr lesz az utcákon, különösen a választási nagygyűléseken. Az MSZP április 1-re, a Fidesz pedig másnapra szervezett Budapestre választási nagygyűlést. A rendezvényt a történtek ellenére mindkét párt megtartja.

A parlament, a képviselői irodaház, és néhány minisztérium védelmét is megerősítik. A rendőrség szerint is helytállóak a szlovák titkosszolgálat értesülései. Három lehetséges elkövetőt azonosítottak, egyikük komoly bűncselekményekkel gyanúsítható, aki a magyar rendőrség előtt is ismert.

A három férfi közül jelenleg csak az egyik tartózkodik Magyarországon. Egyik társa az elmúlt hónapban többször is felkereste hazánkat.

Provokáció lenne?

Ragaszkodunk a szabadsághoz is, meg a félelemmentes Magyarországhoz, ezért nem engedünk semmilyen zsarolásnak, meg fenyegetésnek, megtartjuk az április 2-i rendezvényt a magyar szolidaritás napján, és kiállunk a szabadságért, a félelemmentes életért vidáman, jókedvűen, derűsen, de azért óvatosan", mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

A terrorfenyegetés miatt le kellene mondani a hétvégére tervezett politikai nagygyűléseket, mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

"Nem szabad felülni a provokációnak. Nem szabad hagyni, hogy az emberek helyett fenyegető bűnözők akarata érvényesüljön a választásokon. Ezért arra biztatok mindenkit: április 9-én menjünk el minél többen szavazni, hogy ne a robbantással fenyegetők, hanem az emberek akarata szerint alakuljon a választás végeredménye" - szögezte le közleményében Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke.

Kern Tamás politológus szerint a kormánynak jöhet jól a válsághelyzet, a Fidesz nagyobbat bukhat a fenyegetésen, de pár dolog visszaüthet. Bővebben >>>

Nyolc éve már robbantottak

A Szlovákiából érkező figyelmeztetés súlyát növeli az, hogy 1998 tavaszán és nyarán a szlovák állampolgárságú Jozef Rohac és bandája legalább tíz robbantásos merényletet hajtott végre Budapesten, egyebek között a Fidesz Lendvay utcai székházánál, Torgyán József kisgazda pártelnök és Szájer József fideszes politikus lakásánál. Robbanás történt az MDF XXII. kerületi irodája előtt is, ahol két ember könnyebben megsérült.

Vannak arra utaló információk, hogy Mečiar elnöksége idején a szlovák titkosszolgálat egy Omega fedőnevű akció keretében robbantásokat követett el Magyarországon.