Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Százmilliót kap vissza a Terror Háza?

2003.01.08. 07:45
A Terror Házától elvont 150 millió forintos költségvetési apanázsnak legfeljebb a kétharmadát kaphatja vissza a Schmidt Mária vezette intézmény. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a kabinet pénteken dönt a pénz odaítéléséről, egyúttal kezdeményezi a Terror Háza gazdálkodásának átvilágítását.
Az elvont 150 millió forintos támogatás legfeljebb kétharmadára számíthat a Terror Háza - értesült a Magyar Hírlap. Az intézmény eredetileg 330 millió forintból működött volna 2003-ban, az Országgyűlés azonban Pető Iván szabad demokrata képviselő javaslatára 150 millióval megkurtította a múzeum költségvetését.

A parlamenti döntés után Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója azzal fenyegetőzött, hogy január elejétől bizonytalan időre bezár a múzeum, ha nem kapják vissza az elvont milliókat. Medgyessy Péter miniszterelnök a parlamenti döntést felülírva megígérte: a kabinet első ülésén dönt majd a költségvetés általános tartalékának terhére a csökkentett támogatás kiegészítéséről. Az ügy kapcsán a HVG alkotmányossági aggályokat is megfogalmazott, mivel a költségvetés elfogadása a parlament feladata, az általános tartalékalap pedig a jogszabályok szerint a nem várt kiadásokra szolgál.

Akár a fele pénz is elég?

A kormány pénteki ülésén tárgyal majd a Terror Házának jutó pótlólagos támogatásról. Ennek végleges összege a kabinet ülésén dől majd el. Úgy gondolom, hogy az elvont támogatás fele-kétharmada elegendő lesz ahhoz, hogy az idén a múzeum akadály nélkül, megnyugtatóan működhessen - közölte a Magyar Hírlap kérdésére Kocsi László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma politikai államtitkára.

Schmidt nem találgat

Schmidt Mária a pénteki kormányülésig nem akart találgatásokba bocsátkozni, ugyanakkor megjegyezte, hogy 180 millió forintból nem lenne képes az intézmény megfelelően megszervezni a tárlatvezetést, nem nyílna mód interjúk készítésére az egykori tanúkkal, túlélőkkel, nem lenne pénz a meghibásodott tárgyak megjavításra. Tény, hogy ha megcsappantják a támogatást, megszűnhetnek a szükséges programok, ellehetetlenülnének a szakmailag jelentős kutatások - tette hozzá a főigazgatónő.

Az államtitkár vizsgálatot szorgalmaz

Kocsi László szerint a támogatás odaítélése után az intézményt fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány kuratóriumának át kellene vizsgálnia a múzeum költségvetési tervét. Ennek célja, hogy a költségvetésben csak a működéshez szükséges "valós", indokolt kiadások szerepeljenek, s az intézmény a jövőben megfontoltan költekezzen. A politikus szeretné, ha a kurátorok azt is megvizsgálnák, hogy az intézmény megfelelő módon mutatja-e be a XX: századi terrort és úgy vélte: ha a jegybevételekből nagyobb összeg folyna be a Terror Háza kasszájába, abból érdemes volna bővíteni a kiállítást az egyensúly megteremtése érdekében.