Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Aggódik a Terror Háza

2003.01.13. 17:58
Politikai próbaper folyik a Terror Háza ellen - állította Balás-Piri László. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány kuratóriuma mai ülésén közleményt fogalmazott, amelyben tiltakozik a kormány múlt heti döntése ellen. Schmitt Mária, a múzeum igazgatója szerint a baloldali befolyás megteremtése a cél.
Aggasztónak tartjuk, hogy a Terror Háza Múzeum falai közé zárt szellem most újra kiszabadulni látszik, s a régről ismert szereplők kezdenek régről ismert színjátékot játszani - áll a kuratórium közleményében.

Politikai pénzügyi méricskélés

A Terror Háza saját kávéalátéte
A kuratórium megdöbbenéssel értesült a kormány az intézményt érintő döntéséről. Az ülés után Schmidt Mária, Orbán Viktor egykori tanácsadója felolvasta a közleményt, amely szerint a testület "tiltakozik az ellen, hogy a nemzet egy fontos intézménye kicsinyes politikai szándékok áldozata legyen", A dokumentum szerint a múzeum költségvetési támogatását a kormány "politikai célzatú pénzügyi méricskélés alapján határozta meg". Az igazgató a közlemény ismertetése után azt mondta: elfogadhatatlannak tartja, a kuratórium kibővítését és a baloldali befolyás megteremtését, valamint, hogy "politikai okokból beleavatkozzanak egy tudományos műhely munkájába". Balás- Piri László, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány Kuratóriumának elnök, Orbán Viktor polgári körének tagja úgy fogalmazatott: próbaper folyik a Terror Háza ellen.