Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Drágul a Terror Háza

2002.06.04. 09:43
Az előző kormány évi 300 milliós állami támogatásról szóló megállapodást írt al a Terror Háza fenntartójával. Az új kormány kultuszminisztere vizsgálni fogja a szerződés indokoltságát, sőt áttekinti a Terror Háza létrejöttének körülményeit is. Mint Görgey Gábor kultuszminiszter mondta, tisztában akarnak lenni azzal, hogy minden törvényes-e. A múzeum vezetése felemelte a belépődíjakat.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma május végén, még az előző kormány alatt megállapodást kötött a Terror Háza Múzeum fenntartójával, a Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvánnyal arról, hogy a tárca 2003-tól három éven át évi 330 millió forinttal támogatja a múzeum működését - mondta Vas Imre, a múzeum menedzserigazgatója.

Csak a költségek egy részét fedezi

Vas, Várhegyi Attila, kultusztárca egykori államtitkárának volt kabinetfőnöke szerint a megállapodás nem az utolsó pillanatban jött létre, a múzeum által elkészített részletes üzleti terv alapján komoly tárgyalások folytak a közalapítvány és a kultusztárca képviselői között. Mint elmondta, a 330 millió forintos állami támogatás a Terror Háza éves költségvetésének mintegy 60 százalékát teszi ki, a működtetési költségek fennmaradó részét a jegyárakból származó bevételekből, a hazai és külföldi, magánszemélyektől és cégektől befolyó támogatásokból, illetve pályázatokból fedezik.

Vizsgálódnak

A Népszabadság ugyanakkor arról ír, hogy új kormányzat megvizsgálja, indokolt-e az az összeg, amelynek folyósítását az előző kabinet utolsó hivatali időszakában vállalt a Terror Háza fönntartására. A kulturális tárcánál egyelőre nem tudtak nyilatkozni arról, terveznek-e változtatásokat az intézménynél. Ezt Kazal János, a kulturális tárca miniszteri kabinetfőnöke közölte.

Tiltakozás
A Terror Háza múzeum visszautasítja, hogy az új kormány határozni kíván a Terror Háza múzeum belső átalakításairól, illetve személyi változásokról. Az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményükben abszurd ötletnek nevezik, hogy az új kormány - "melynek számos vezető személyisége jeleskedett az elmúlt diktatórikus rendszer fenntartásában" - belső átrendezéseket tervez végrehajtani a nyilas és a kommunista terror áldozatainak emlékmúzeumában. Utalnak arra is, hogy a közelmúltban elvégzett ÁSZ-vizsgálat a közalapítványnál szabályszerűnek találta a költségvetési támogatások felhasználását.

A második választási forduló utáni napra, május 22-re dátumozták azt a szerződést, amelyben az Orbán-kormány kötelezettséget vállalt a Terror Háza működésének további finanszírozására. Az erről szóló dokumentumot Rockenbauer Zoltán miniszter és Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója írta alá.

A miniszternek nem tetszik

A tárca azonban nemcsak ezt tekinti át, hanem a Terror Háza létrejöttének és működtetésének egészét is, hogy megismerjék az előzményeket, és tisztában legyenek azzal, minden törvényes-e.

Görgey Gábor kultuszminiszter előzőleg - jelöltként - közölte, hogy a Terror Háza elnevezése és jelenlegi kiállítása nem ízlése szerint való. A kabinetfőnök tegnap ezt azzal egészítette ki, hogy a tájékozódás szakaszában egyelőre semmilyen szándék nem fogalmazódott meg arról, szükség lenne-e valamilyen tartalmi vagy személyi változtatásra a pesti, Andrássy úti intézményben.

Nem nőtt a forgalom

A Magyar Nemzet a Terror Háza bizonytalan jövőjéről írt cikkében Havasi Bertalanra, a Terror Háza múzeum sajtóreferensére hivatkozik, aki állítólag azt mondta a lapnak, hogy az utóbbi napokban megemelkedett a látogatók száma.

Ezt az Index érdeklődésére a múzeum titkárságán nem tudták megerősíteni. Azt mondták, a megnyitás óta folyamatosan nagy a látogatottság; az utóbbi napokban sem változott érezhetően a forgalom.

Utólag Havasi Bertalan az Indexnek elmondta: nem is nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a forgalom alakulásáról.

Megemelték a belépődíjat
A Terror Háza üzemeltetői a bizonytalan jövő miatt új belépési díjszabásokat hoznak - értesült a Magyar Nemzet. Szombattól megszűnt az ingyenes tárlatvezetés, és keddtől drágábbak a belépőjegyek is. A megemelt jegyárak a külföldieket érintik, akik ezentúl 3000 forint ellenében látogathatják a múzeumot. A csoportok ezentúl tizenöt fő felett vehetik igénybe a kedvezményeket a korábbi tíz fő helyett. A 65 év felettiek továbbra is ingyenesen látogathatják a bemutatót. A tárlatvezetést 2500 forintért lehet igényelni, amit előtte tíz nappal kell jelezni a múzeumnál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?