Valter
16 °C
31 °C

Nálunk tilos fejbe lőni a terroristát

2005.08.06. 12:30
A magyar rendőrség törvényes eszközökkel nem képes megállítani egy öngyilkos merénylőt. A hatályos rendőrségi törvény arra kötelezi a rendőrt, hogy lőfegyverhasználat esetén kerülje el az emberi élet kioltását. Célzott lövéseket csak végtagra, elsősorban lábra, de veszélyes helyzetben kézre adhat le a rendőr.

Célzott lövéseket még a törvényben meghatározott esetekben is csak végtagra, elsősorban lábra adhat le a rendőr. Ha a gyanúsított mások biztonságát veszélyeztető tárgyat tart a kezében, a rendőr kézre is célozhat, és kilőheti a veszélyes eszközt a kezéből - írja a Népszabadság.

A magyar rendőrök tehetetlenek?

A napilapnak arra a kérdésére, hogy mi a teendő, ha a rendőrségnek egy terroristát kell megakadályoznia, az ORFK és néhány megyei főkapitányság vezető munkatársa úgy válaszolt, hogy nálunk törvény tiltja, hogy a rendőr fejlövéssel oldjon meg egy ilyen kritikus helyzeteket. Az előírást akkor is kötelező betartani, ha a végtagra vagy a testre leadott lövések után a terrorista még működésbe hozhatja a testén vagy a hátizsákjában lévő pokolgépet, vagy a becsapódó rendőrgolyó esetleg működésbe hozná a pokolgépet.

Ez azt jelenti, hogy a magyar rendőrség törvényes eszközökkel nem képes megállítani egy öngyilkos merénylőt. A járőrök, ha egyáltalán felismerik az illetőt, vagy észlelik a nála lévő bombát, törvényesen csak egyet tehetnek: biztonságos távolságba küldik tőle a járókelőket. Ha pedig a merénylő kézbe veszi a bomba kapcsolószerkezetét, megpróbálják kilőni azt a kezéből.

A rendőrség részéről ezügyben eddig nem javasoltak törvénymódosítást - nyilatkozta az Indexnek Németh Lajos, az ORFK szóvivője. Mint mondta, a magyarországi terrorfenyegetettség szintje ezt nem igényli. Arra a felvetésre, hogy a londoni merényletek után - ahogy a legtöbb európai nagyvárosban, úgy nálunk is - megnőtt a bombával való fenyegetőzések száma, Németh azt válaszolta, hogy a bombariadók szerencsére alaptalanok voltak, így ezek sem indokolnának nagyobb hatáskört a rendőrségnek.

Londonban ártatlan embert lőttek fejbe

A rendőrfőnökök nemzetközi szervezete még az 56 áldozatot követelő londoni robbantássorozat előtti napokban adta ki állásfoglalását arról, hogy az öngyilkos merénylőket fejlövéssel kell ártalmatlanná tenni - írja a napilap cikke. Állásfoglalásuk szerint ez az egyetlen megoldás arra, hogy ne hozhassák működésbe a testükre erősített pokolgépet. A szervezetet döntően az Egyesült Államokban hivatalban lévő rendőri vezetők alkotják, de Európában is van bázisa, bár szakmai és közéleti súlya nem jelentős. Ajánlásait a magyar rendőrségen például még iránymutatónak sem tekintik.

Mint ismert, a július 21-ei sikertelen merényletsorozat után indult razziában a londoni rendőrök fejbe lőttek egy férfit a metróban, aki a felszólítások ellenére sem állt meg. A rendőrök azért kezdték el követni a férfit, mert abból a házból lépett ki, amit a rendőrség figyelt. A Stockwell metróállomásnál, miután többszöri felszólításra sem állt meg, a metrószerelvénybe érve közvetlen közelről többször fejbe lőtték. Másnap azonban kiderült, hogy a brazil származású Jean Charles de Menezesnek semmi köze nem volt a merényletekhez. A villanyszerelő a rendőrök felszólítására azért nem állt meg, mert két éve lejárt a tartózkodási engedélye. Menezes családja pert indított a Scotland Yard ellen.