Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nálunk tilos fejbe lőni a terroristát

2005.08.06. 12:30
A magyar rendőrség törvényes eszközökkel nem képes megállítani egy öngyilkos merénylőt. A hatályos rendőrségi törvény arra kötelezi a rendőrt, hogy lőfegyverhasználat esetén kerülje el az emberi élet kioltását. Célzott lövéseket csak végtagra, elsősorban lábra, de veszélyes helyzetben kézre adhat le a rendőr.

Célzott lövéseket még a törvényben meghatározott esetekben is csak végtagra, elsősorban lábra adhat le a rendőr. Ha a gyanúsított mások biztonságát veszélyeztető tárgyat tart a kezében, a rendőr kézre is célozhat, és kilőheti a veszélyes eszközt a kezéből - írja a Népszabadság.

A magyar rendőrök tehetetlenek?

A napilapnak arra a kérdésére, hogy mi a teendő, ha a rendőrségnek egy terroristát kell megakadályoznia, az ORFK és néhány megyei főkapitányság vezető munkatársa úgy válaszolt, hogy nálunk törvény tiltja, hogy a rendőr fejlövéssel oldjon meg egy ilyen kritikus helyzeteket. Az előírást akkor is kötelező betartani, ha a végtagra vagy a testre leadott lövések után a terrorista még működésbe hozhatja a testén vagy a hátizsákjában lévő pokolgépet, vagy a becsapódó rendőrgolyó esetleg működésbe hozná a pokolgépet.

Ez azt jelenti, hogy a magyar rendőrség törvényes eszközökkel nem képes megállítani egy öngyilkos merénylőt. A járőrök, ha egyáltalán felismerik az illetőt, vagy észlelik a nála lévő bombát, törvényesen csak egyet tehetnek: biztonságos távolságba küldik tőle a járókelőket. Ha pedig a merénylő kézbe veszi a bomba kapcsolószerkezetét, megpróbálják kilőni azt a kezéből.

A rendőrség részéről ezügyben eddig nem javasoltak törvénymódosítást - nyilatkozta az Indexnek Németh Lajos, az ORFK szóvivője. Mint mondta, a magyarországi terrorfenyegetettség szintje ezt nem igényli. Arra a felvetésre, hogy a londoni merényletek után - ahogy a legtöbb európai nagyvárosban, úgy nálunk is - megnőtt a bombával való fenyegetőzések száma, Németh azt válaszolta, hogy a bombariadók szerencsére alaptalanok voltak, így ezek sem indokolnának nagyobb hatáskört a rendőrségnek.

Londonban ártatlan embert lőttek fejbe

A rendőrfőnökök nemzetközi szervezete még az 56 áldozatot követelő londoni robbantássorozat előtti napokban adta ki állásfoglalását arról, hogy az öngyilkos merénylőket fejlövéssel kell ártalmatlanná tenni - írja a napilap cikke. Állásfoglalásuk szerint ez az egyetlen megoldás arra, hogy ne hozhassák működésbe a testükre erősített pokolgépet. A szervezetet döntően az Egyesült Államokban hivatalban lévő rendőri vezetők alkotják, de Európában is van bázisa, bár szakmai és közéleti súlya nem jelentős. Ajánlásait a magyar rendőrségen például még iránymutatónak sem tekintik.

Mint ismert, a július 21-ei sikertelen merényletsorozat után indult razziában a londoni rendőrök fejbe lőttek egy férfit a metróban, aki a felszólítások ellenére sem állt meg. A rendőrök azért kezdték el követni a férfit, mert abból a házból lépett ki, amit a rendőrség figyelt. A Stockwell metróállomásnál, miután többszöri felszólításra sem állt meg, a metrószerelvénybe érve közvetlen közelről többször fejbe lőtték. Másnap azonban kiderült, hogy a brazil származású Jean Charles de Menezesnek semmi köze nem volt a merényletekhez. A villanyszerelő a rendőrök felszólítására azért nem állt meg, mert két éve lejárt a tartózkodási engedélye. Menezes családja pert indított a Scotland Yard ellen.