Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A külügy szerint nincs terrorveszély Magyarországon

2003.11.03. 11:19
Konkrét veszély ugyan nem fenyeget, de Magyarországnak részt kell vennie a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki a külügyminisztérium helyettes államtitkára. Bódi Gábor szerint fontos a nemzetközi együttműködés - véleményével az amerikai nagykövet is egyetértett.
Nem fenyegeti "konkrét veszély" Magyarországot - jelentette ki Bódi Gábor, a külügyminisztérium helyettes államtitkára. Ahhoz azonban, hogy "térségünk biztonsága megmaradjon, részt kell vennünk a nemzetközi küzdelemben" - tette hozzá Bódi egy hatnapos terrorizmusellenes nemzetközi szeminárium sajtótájékoztatóján.

Veszély fenyeget

"Magyarországot fenyegeti veszély, minden olyan veszély fenyegeti, amely bármelyik fejlett demokráciát a világon, de nem fenyegeti konkrét veszély" - mondta. Európa fenyegetettségi szintje véleménye szerint nem éri el más régiókét.

A szemináriumon Albánia, Macedónia, Szerbia-Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Horvátország szakértői "a terrorizmus elleni küzdelem valamennyi aspektusát megvizsgálják" - mondta. Úgy vélte, a nemzetközi terrorizmus elleni harcban helye van a regionális együttműködésnek és Magyarországnak érdekében áll, hogy a vele szomszédos térség stabilitását tapasztalatai átadásával erősítse.

A sajtótájékoztatón George H. Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben az egyik legfontosabb feladat a tapasztalatok átadása és a védekezéssel kapcsolatos felkészítés.