Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Nem hívták Schmidt Máriát a Terror Háza előtti rendezvényre

2003.10.14. 10:08
A nyilas hatalomátvétel évfordulóján, október 15-én, a Terror Háza előtt tart megemlékezést az Új Generáció. A felszólalók és meghívottak között vannak történészek, és felmerült Schmidt Mária neve is, aki viszont erről nem kapott hivatalos értesítést.
A nyilas hatalomátvétel évfordulóján, október 15-én, a Terror Háza előtt tart megemlékezést az Új Generáció. Az eseményre meghívták Horváth Aladár, roma polgárjogi aktivistát valamint Ungváry Rudolf történészt is. Gusztos Péter, az Új Generáció egyik alapítója a rendezvényről az Indexnek elmondta, hogy felmerült Schmidt Mária neve is.

Schlett Anna, a Terror Háza igazgatójának sajtósa az Indexnek elmondta: nagyon örülnek mindenféle megemlékezésnek, hiszen a Terror Házának az az egyik célja, hogy nemzeti emlékhely legyen. Ugyanakkor sem írásban, sem telefonon nem kaptak meghívót - tette hozzá. Amint az elemi udvariassági szabályoknak megfelelően, hivatalos meghívót kap az igazgató, és nem a sajtón keresztül üzennek neki, természetesen elmegy az eseményre.

Gusztos Péter az Indexnek azt mondta, hogy mivel ez egy pártrendezvény, ezért nem küldenek Schmidt Máriának hivatalos meghívót, az ő neve egyébiránt egy újságírói kérdésre merült fel - tette hozzá. A képviselő tud róla, hogy provokációnak tartják egyesek az eseményt, ám emlékeztetett, hogy annak idején, 1991-ben az SZDSZ terézvárosi szervezete helyezett el először emléktáblát az épületen.