András, Andor
-3 °C
3 °C

Új kurátorai lehetnek a Terror Házának

2003.01.28. 08:37
A Népszabadság szerint a kormány pénteken kiegészítheti a Terror Háza Múzeumot működtető közalapítvány kuratóriumát, így az új kabinethez lojális történészek kerülhetnének többségbe a testületben, csakhogy a lap szerint sokan nem vállalják a megbízatást.
A kulturális tárca arra készül, hogy hat fővel kiegészítse a Terror Háza Múzeumot működtető Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalomért Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumát - adta hírül a Népszabadság. Az új kurátorok feladat lesz, hogy gondoskodjanak a kormányzat szerint kiegészítésre szoruló kiállítás bővítéséről.

A kuratóriumnak jelenleg öt tagja van: Balás-Priri László elnök, Schmidt Mária történész, Tóth Gy. László politológus, Tökéczki László történész, illetve Kapronczay Károly történész, így a testületben a jelenlegi kormányhoz lojális kurátorok kerülhetnek többségbe. A kuratórium kiegészítéséhez az alapító, vagyis a kormány döntésére van szükség, az új koncepcióról, illetve a testület kiegészítéséről a Népszabadság értesülése szerint pénteken dönt a kabinet.

Mint ismeretes Görgey Gábor kultuszminiszter a Magyar Tudományos Akadémiától és történelmi műhelyektől kért javaslatokat azzal, hogy január végéig jelöl új tagokat a kuratóriumba. A szóba jöhető szakemberek közül azonban a Népszabadság információi szerint sokan nem vállalják a megbízatást és a miniszter hétfői tárgyalásain sem jutott közelebb a megoldáshoz. A lap úgy értesült: abban sincs egyetértés, hogy napirenden tartsák-e a kiállítás kiegészítését a szomszédos épület igénybevételével vagy sem. Forrásaink szerint az utóbbi álláspont az erősebb.