Virág
0 °C
2 °C

Tízezrek az Andrássy úton

2003.02.23. 18:56
"Kérjük hát a ház ostromlóit, hogy értsék meg, igyekezetük hiába való, engedjék le támadásra lendült karjaikat, hajtsák meg fejüket az áldozatok emléke előtt, és menjenek békével!"
A vasárnap, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján tartott megemlékezésnek hármas célja van: az emlékezés, az emlékeztetés és a tiltakozás - közölték korábban a szervezők. Az emlékezés mellett emlékeztetni szeretnének arra, hogy az egy esztendővel ezelőtt "felsorakozott tömeg közösen döntött úgy, hogy az embertelen múltat bezárja a Terror Háza Múzeumba, mert a terrorizmus, a diktatúra és a szabadságjogok korlátozása a mának és a jövőnek nem lehet része".

Az összegyűlt tömeg legalább húszezer főre becsülhető. A résztvevők az Eötvös utcától a Vörösmarty utcáig olyan szorosan állnak, hogy az Index tudósítója háromnegyed óra alatt jutott el a Terror Házáig. A nemzeti színű lobogók között feltűnik néhány Árpád-sávos zászló és transzparens is.

Kuncze, Kovács - fújj

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Fotó: HavariaPress
A Fidesz - Magyar Polgári Párt és a Fidelitas közös rendezvényén felszólalt Bayer Zsolt újságíró, aki arra figyelmeztetett, hogy a múltat nem lehet eltörölni, "azért nem adjuk a Terror Házát, mert ez a mi múltunk, a mi szenvedésünk, a mi hazánk. Nincs alku, nincs magyarázat nincs felmentés neked sem Világ, neked sem Úristen, áldd meg a magyart végre, valahogyan!" - zárta beszédét Bayer, aki után felszólalt Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke, Olovszon Placid bencés szerzetes és Melocco Miklós szobrászművész, aki beszédében azzal vádolta Kuncze Gábor és Kovács László kormánypárti politikusokat, hogy fenyegetnek. Kuncze és Kovács nevének hallatán a tömeg hangos fújjolásban, "gyilkos"-ozásban tört ki.

Ezután a Himnusz hangzott el Ferencz Éva énekhangján majd Bubik István szavalatában, majd Vlagyimir Bukovszkij orosz történész is arról beszélt, hogy a Terror Házát meg akarják semmisíteni, de azt volt politikai elítéltek tízezrei fogják megédelmezni.

A gyűlölet vegykonyhája

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Fotó: HavariaPress
"Éjszaka azt álmondtam, hogy kimentek a németek, és nem jött be helyettük senki" - kezdte beszédét Orbán Viktor volt kormányfő, majd a "Viktor! Viktor!"-t kiabáló tömeg elcsendesedtével megismételte a Terror Háza kiállításáról származó idézetet. Orbán megemlékezett az 1947-ben ezen a napon letartóztatott Kovács Béla kisgazda képviselőről, aki "a nemzet szemében a szabadság és a nemzet függetleségének jelképe volt", majd arról a hatalomról szólt, amelyik állampolgárait idegen hatalom katonáival hurcoltatta el. Az örökség felelősség is, emlékezetett Orbán, és feledéssel el lehet tékozolni az elődök életét is, és "akkor pedig nem kerülhetjük el, hogy saját életünk is a feledés vizébe hulljon".

Az exkormányfő szerint a "gyűlölet vegykonyhájában" főzött méreg nehezen tisztul ki a lelkekből, a "gyűlölet vegyületei ma is szíveket járnak át", ezért vannak, akik irigyek mások közösségben megélt örömére. Vannak, akiket " bánt ez a ház, akik legszívesebben téglánként hordanák szét, pedig ez a ház is a mi örökségünk". A résztvevők azt kiabálták: "Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!". Orbán Viktor beszélt arról a szellemről is, amelyik a háború után meghamisította a választások eredményét, politikai rendőrséggé züllesztette a rendőrséget, szitokszóvá változtatta a polgár, a polgári szavakat, és a véleményszabadság eszközéből "a kötelező vélemény kalapácsává" változtatta sajtót.

Tíz hónapja ostromolják

Fotó: HavariaPress
"A múltról szóló vita valójában a jelenről és a jövőről szól" - vezetett át Orbán ahhoz a megállapításhoz, hogy a rendszerváltás óta a "múltunkkal való szembenézés csupa kudarc", a múlttal való szembenézés "egyetlen őszinte darabja ez a ház", majd azt sorolta, milyen fortélyokkal próbálják a múzeumot "tíz hónapja ostromolni", ahogy tíz hónapja "fojtogatják a státusztörvényt", "kerülgetik a Szent Koronát". De májusban "elhatároztuk, hogy a nemzet erejét nem hagyjuk szétporladni, inkább részekre osztjuk szét", ezért jöttek létre a polgári körök.

"Kérjük hát a ház ostromlóit, hogy értsék meg, igyekezetük hiába való, engedjék le támadásra lendült karjaikat, hajtsák meg fejüket az áldozatok emléke előtt, és menjenek békével!" - zárta beszédét Orbán, akitől a tömeg "Viktor! Viktor!" kiáltásokkal búcsúzott.

Tekintse meg galériánkat!

Madarat tolláról
A Fidesz-Magyar Polgári Párt tisztújító kongresszusára készülő elnökjelölt, Orbán Viktor vasárnap este saját kampányrendezvényévé nyilvánította a megemlékezés napját - véli Nyakó István, az MSZP szóvivője, aki közleményében úgy vélte, Orbán "kortesbeszédének hangneme és stílusa méltó folytatása volt annak a gyűlöletbeszéd-sorozatnak, amely a mérhetetlen hatalmi arrogancia és a korrupció mellett nagymértékben hozzájárult az Orbán kormány bukásához.". Nyakó szerint "sajnálatos, de korántsem meglepő, hogy Orbán úr a szélsőséges, az Európai Uniót ellenző állásfoglalásairól hírhedt Bayer Zsolttal osztotta meg a szónoki emelvényt. Ezzel ismét igazolódott a "madarat tolláról, embert barátjáról" népi bölcsesség érvényessége, és ismét lelepleződött a volt miniszterelnök európai "elkötelezettsége".
Az MSZP szóvivőjének közleménye szerint "új hasonlat egy régi gondolatra, amikor Orbán Viktor "mérgezett lelkűekre", és "tiszta szívűekre" osztja az ország lakosságát. (Értsd: Akik nem a Fideszre szavaztak, mérgezett lelkűek, akik Orbánra és követőire, azok tiszta szívűek.) Talán abba kellene hagyni a nemzet megosztását, a választókra való duzzogást a 2002-es kudarcok miatt, és meg kellene érteni, hogy hazánk lakosságának csöndes többségétől távol áll az a politikai kultúra, amelyet a volt miniszterelnök személyében képvisel".