Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szakmai mulasztások a Terror Háza körül

2002.01.31. 16:09
A terézvárosi jegyző szakmai mulasztásai miatt semmisítette meg a fővárosi önkormányzat panaszára a Fővárosi Közigazgatási Hivatal a Terror Háza múzeum kialakításánál a tető-meghosszabbításra és a járdán emelt pengefalra kiadott építési engedélyt-jelentette az MTI.
Urbán András építésügyi főosztályvezető az MTI-nek csütörtökön kifejtette, hogy a VI. kerületi jegyző abban hibázott, hogy nem kérte meg előzetesen az Andrássy út tulajdonosának, a fővárosi önkormányzatnak a hozzájárulását. Ugyanakkor az építési engedélyben rögzítette, hogy a főváros utólagos jóváhagyására szükség van. Mulasztás történt akkor is, amikor a jegyző nem értesítette az építési engedély kiadásáról a fővárost.

Mivel azonban ennek nincs jogvesztő hatálya, a közigazgatási hivatal jogszerűen lefolytathatta a főváros által december végén benyújtott panasz kivizsgálását. A főosztályvezető szerint a jegyző hibái nem jelentősek, hiszen számtalanszor előfordul, hogy az építési engedélyeket csak feltételekkel adják meg. Az sem egyedi eset, hogy időnként valakinek a mulasztása miatt nem kap értesítést az adott ügy valamelyik érintettje.

Jogszerű átalakítás

Az építésügyi főosztály vezetője elmondta, hogy a múzeum kialakítása teljesen jogszerűen zajlik. A műemlékvédelmi szakhatóság ugyanis városképileg előzetesen hozzájárult az épület színének megváltoztatásához, a feliratot tartalmazó tető meghosszabbításához és a járdán kialakítandó pengefalakhoz. A főosztályvezető kitért arra is, hogy miután a múzeum döntően már elkészült, a VI. kerület új eljárása során nem építési engedélyt, hanem fennmaradási engedélyt adna ki. Ehhez azonban szükség van a főváros hozzájárulására is. Ha a főváros ezt megtagadja, a jognyilatkozat pótlása a bíróságtól is kérhető.

Valaki fizetni fog

A fennmaradási engedély kiadásához ismét be kell szerezni az előírt iratokat, köztük a megvalósult terveket is. A főosztályvezető úgy véli, hogy a múzeum február 24-én jogszerűen megnyithatja kapuit attól függetlenül, hogy az engedélyezési eljárásra 60 napos határidő áll rendelkezésre. Hozzátette, hogy az eljárás során annak, aki megkapja majd a fennmaradási engedélyt, bírságot kell fizetnie.

Schmidt Mária közleménye
A Terror Háza Múzeum február 24-re tervezett megnyitását nem befolyásolja a Fővárosi Közigazgatási Hivatal Építésügyi Főosztályának határozata, amely új eljárás lefolytatására utasította az I. fokú építésügyi hatóságot - tartalmazza Schmidt Mária főigazgató közleménye, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez. Az intézmény vezetőjének tájékoztatása szerint az építésügyi főosztály január 21-én kelt - a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak csütörtökön kézbesített - határozata alapján az Andrássy út 60. szám alatti épületen a folyamatban lévő külső homlokzati kivitelezési munkálatokat leállították. A közlemény szerint "a korábbi, jogerős záradékkal ellátott építési engedély alapján a munkák zöme elkészült, ezért a homlokzat- építészeti munkálatok szüneteltetése a Terror Háza Múzeum 2002. február 24-én 17 órára tervezett megnyitását nem befolyásolja."