Auguszta
-7 °C
0 °C

Nem Debrecen őrzi a Terror Házát

2002.06.26. 14:01
Megtagadta a Fővárosi Bíróság a Terror Háza múzeumot üzemeltető és a debreceni önkormányzat által létrehozott alapítvány egyesítését, így nem lesz beleszólása a fideszes vezetésű városnak abba, hogyan működjön a Terror Háza. A Miniszterelnöki Hivatal új vezetése ugyanis visszavonta az egyesítési kérelmet.
A Fővárosi Bíróság megtagadta a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt érintő egyesítés nyilvántartásba vétele iránti kérelem teljesítését- erről közleményben tájékoztatta az Indexet a Fővárosi Bíróság.

Debrecen megkerülhetetlensége volt a cél

A két alapítvány egyesítésével a fideszes Kósa Lajos vezette Debrecen részese lehetett volna annak a közalapítványnak, amely a Terror Házát működteti, így megakadályozhatták volna, hogy a kormányváltás után az új kormány bármit is tegyen a Terror Házában az ő jóváhagyásuk nélkül.

Az Őrváros - Debrecen Szerepe Magyarország XX. századi Történelmében Közalapítvány alapítója, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata - Kósa Lajos polgármester képviseletében - és a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány alapítója, a Magyar Köztársaság Kormánya - még Stumpf István Miniszterelnöki Hivatalt Vezető miniszter képviseletében - 2002. május 27-én kérték a két alapítvány egyesítését a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon. Ezt a kérelmet azonban illetékesség hiányában a Fővárosi Bírósághoz tették át - áll a közleményben.

Az új miniszter visszalépett

Időközben az új kancelláriaminiszter, Kiss Elemér elállt az egyesítési kérelemtől, ami így már nem felel meg a szükséges feltételeknek. A Ptk. vonatkozó szabályozása egyébként kimondja, hogy az érdekelt alapítók közös kérelmére más alapítványhoz való csatlakozás céljából elrendelheti az alapítványok egyesítését, ha ez az érintett alapítványok céljainak megvalósításával összhangban áll. A bíróság végzése még nem jogerős.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!