Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Parlamenti nem a terrortörvény sürgős tárgyalására

2001.11.05. 16:59
A törvényhozás nem járult hozzá a terrorellenes törvénycsomag sürgős tárgyalásához. Bár a plenáris ülés kezdete előtt hatpárti megbeszélést tartottak, ahol a Fidesz hajlott arra, hogy ezúttal csak a terrorizmussal kapcsolatos szöveg kerüljön a plénum elé, végül visszatáncolt a kompromisszumtól. A parlament így leghamarabb egy hét múlva hozhat határozatot.
A hétfő délelőtti sajtónyilatkozatokatkövetően hatpárti tárgyalást hívott össze a házelnök, azt tisztázandó: van-e reális esélye annak, hogy a parlament a terroristaellenes törvénycsomagot a házszabálytól való eltéréssel kívételes eljárásban tárgyalja.

Kompromisszumos javaslat?

A szocialisták itt megismetélték: azt tartanák elfogadhatónak, ha külön foglalkozna a törvényhozás a pénzmosás elleni törvénnyel, az anonim betétek megszüntetésével, illetve a terrorizmus elleni fellépéssel. A Fidesz a tárgyalásokon elfogadta a kompromisszumot, így minden érintett bizakodva nyilatkozott a tanácskozást követően.

Kormányzati nem a megegyezésre

Ezt követően a meglepetés erejével hatott Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes bejelentése, hogy az MSZP nem támogatja a házszabálytól való eltérést. Szerinte a szocialisták érdekeltek abban, hogy törvény szülessen a terrorizmus elleni intézkedésekről, valamint a pénzmosás ellen, ám a házszabálytól való eltérést nem tudják támogatni. Jelezte, bár a hatpárti tárgyalások eredménnyel kecsegtettek, az ülés előtt megkereste az MSZP-frakciót a pénzügyi tárca államtitkára és jelezte, a kormány nem tart elfogadhatónak semmiféle kompromisszumot.

Fidesz: a szocalisták akadályozzák a terror elleni fellépést

Balla Mihály a hatpárti tárgyalásokon elhangzottakkal nem foglalkozott, ellenben azzal vádolta meg a szocialistákat, hogy megakadályozzák az ország terrorizmus elleni fellépését. Leszögezte, hogy a Fidesz-frakció partnere mindenkinek, aki tenni akar a különböző bűnszervezetek támogatása ellen. Szent-Iványi István szabad demokrata frakcióvezető úgy vélekedett: nem támogathatják a kormány mulasztását elfedő javaslat sürgős tárgyalását. Megjegyezte, hogy a szabad demokraták már júniusban kezdeményezték a pénzmosás elleni hathatós fellépést, amire kormányoldalról nem érkezett értékelhető válasz.

MIÉP: Ne az USA szabja meg a törvénykezési menetrendet

Csúcs László, aki a kisgazdák nevében szólalt fel, úgy vélte, hogy az ellenzék csak ürügyet keres az ellenállásra, támogatásáról biztosítva az előterjesztést hangsúlyozta: az javaslat értékmérője annak, hogy ki tartja fontosabbnak az ország érdekeit és megítélését a pártpolitikai szempontoknál. Lentner Csaba, a MIÉP nevében úgy fogalmazott: a sürgős tárgyalás elfogadható, míg a jogszabálytervezet azért nem teljesen, mert elfogadhatatlan, hogy az USA akarja megszabni, milyen törvények szülessenek. Értékelése szerint már sokkal régebben megszülethetett volna a pénzmosás elleni törvény.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, az MDF nevében azt hangoztatta: a biztonságérzet helyreállítását szolgálja a törvénycsomag, ráadásul annak tárgyalása rendkívül időszerű, így meg kell teremteni a feltételeket a soron kívüli tárgyalásra. Úgy vélte, hogy a szervezett bűnőzők, illetve terroristák két oszlopra támaszkodnak: a pénzmosásra és korrupcióra, ezért is fontos az ezt lehetetlenné tevő jogszabály mielőbbi elfogadása.

Döntés egy hét múlva

A parlament végül nem szavazta meg a házszabálytól való eltérést, így a törvényről legkorábban egy hét múlva szavazhat a T. Ház.