Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy fideszes törzsasztal miatt rúgták ki az államtitkárt

2004.07.16. 12:43
Az Index információi szerint egy fideszes szakmai kör összejövetelén való részvételért menesztették a héten a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárát. Terták Elemér felmentését Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerdán kezdeményezte. A kifejezetten a közigazgatási államtitkári posztot megjárt szakemberekből létrejött törzsasztal beszélgetéseire azonban, úgy tudjuk, Tertákon kívül más jelenlegi államtitkár is eljár.
A pénzügyi tárca vezetője, Draskovics Tibor szerdán, a hírek szerint közös megegyezés alapján kezdeményezte Medgyessy Péter miniszterelnöknél Terták Elemér közigazgatási államtitkár felmentését. Terták gyors eltávolítását nem indokolták.

Politikusok is ott voltak

Az Index úgy tudja, hogy a PM közigazgatási államtitkárával kapcsolatban az a kifogás merült fel, hogy részt vett a Magyary Zoltán törzsasztal rendezvényén. A fideszes kezdeményezésre létrejött társaság röviddel a választások után, 2002 őszén kezdte meg működését azzal a céllal, hogy a korábbi közigazgatási államtitkárok szakmai programokon képezzék tovább magukat. A májusban megtartott utolsó találkozón azonban a szűken vett szakapparátus kérdésein kívül politikai ügyek is felmerültek, miután mások mellett meghívást kapott Navracsics Tibor, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke és Giró-Szász András politikai szakértő is.

Mentek mások is

Információink szerint a találkozókon nem csupán Terták vett részt, hanem a jelenlegi közigazgatási államtitkári gárdából még öten-hatan rendszeresen eljárnak a törzsasztalba. Terták egyébként 2002 utolsó napjaiban még László Csaba minisztersége idején tért vissza a PM-be, ahol 2001-2002-ben helyettes államtitkári posztot töltött be. A Medgyessy-kormányban Somogyvári István, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, mellett Terták az egyetlen közigazgatási vezető, aki az Orbán-kormány idején is vezető beosztásban dolgozott.