Jácint
17 °C
31 °C

Egy fideszes törzsasztal miatt rúgták ki az államtitkárt

2004.07.16. 12:43
Az Index információi szerint egy fideszes szakmai kör összejövetelén való részvételért menesztették a héten a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárát. Terták Elemér felmentését Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerdán kezdeményezte. A kifejezetten a közigazgatási államtitkári posztot megjárt szakemberekből létrejött törzsasztal beszélgetéseire azonban, úgy tudjuk, Tertákon kívül más jelenlegi államtitkár is eljár.
A pénzügyi tárca vezetője, Draskovics Tibor szerdán, a hírek szerint közös megegyezés alapján kezdeményezte Medgyessy Péter miniszterelnöknél Terták Elemér közigazgatási államtitkár felmentését. Terták gyors eltávolítását nem indokolták.

Politikusok is ott voltak

Az Index úgy tudja, hogy a PM közigazgatási államtitkárával kapcsolatban az a kifogás merült fel, hogy részt vett a Magyary Zoltán törzsasztal rendezvényén. A fideszes kezdeményezésre létrejött társaság röviddel a választások után, 2002 őszén kezdte meg működését azzal a céllal, hogy a korábbi közigazgatási államtitkárok szakmai programokon képezzék tovább magukat. A májusban megtartott utolsó találkozón azonban a szűken vett szakapparátus kérdésein kívül politikai ügyek is felmerültek, miután mások mellett meghívást kapott Navracsics Tibor, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke és Giró-Szász András politikai szakértő is.

Mentek mások is

Információink szerint a találkozókon nem csupán Terták vett részt, hanem a jelenlegi közigazgatási államtitkári gárdából még öten-hatan rendszeresen eljárnak a törzsasztalba. Terták egyébként 2002 utolsó napjaiban még László Csaba minisztersége idején tért vissza a PM-be, ahol 2001-2002-ben helyettes államtitkári posztot töltött be. A Medgyessy-kormányban Somogyvári István, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, mellett Terták az egyetlen közigazgatási vezető, aki az Orbán-kormány idején is vezető beosztásban dolgozott.