József, Bánk
-6 °C
0 °C

Megbüntették a Tescót, mert nem vettek fel egy romát pénztárosnak

2006.05.26. 13:49
Háromszázezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte jogerősen a Zala Megyei Bíróság a Tesco Global Áruházak Rt-t, mert egy roma származású munkavállalót a származása miatt nem alkalmaztak a zalaegerszegi áruházban.

Pénztárosi állásra jelenkezett a Tescóban 2004 telén egy roma nő, mivel a karácsonyi szezon közeledtével részmunkaidős munkavállalókat keresett a cég zalaegerszegi áruháza. Az állásra együtt adta be jelentkezését a felperes és nem roma barátnője is, áll a Másság Alapítvány közleményében, amit az Országos Sajtószolgálaton keresztül adtak ki.

A két munkát kereső nővel már korábban, 2003-ban készítettek a Tesco illetékesei interjút, és az üzemorvos is alkalmasnak találta őket a pénztárosi munkakör betöltésére. Ennek ellenére míg a nem roma jelentkezőt felvették, cigány származású társát válaszra sem méltatták. Az áruház ellen hátrányos megkülönböztetés miatt indítottak pert, a felperes jogi képviseletéről a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda gondoskodott.

Az ügyben első fokon a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság hozott döntést, és megállapították, hogy a Tesco Global Áruházak Rt. a felperessel szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmazott etnikai kisebbséghez való tartozása miatt, amikor nem alkalmazta a meghirdetett munkakörben. A bíróság huszonötezer forint vagyoni és háromszázezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a felperesnek.

A másodfokon eljáró Zala Megyei Bíróság 2006. április 7-én helyben hagyta az első fokú bíróság ítéletét. Az indokolásban a bíróságok azt is kifejtették, hogy az alperes azzal, hogy elküldte orvosi vizsgálatra a felperest, az alkalmazási szándékát jutatta kifejezésre. Ugyanakkor a bíróságok nem fogadták el azt az alperesi védekezést, hogy azért nem vették fel végül a roma nőt, mert az alkalmazásért felelős osztályvezető állítólag nem tudott az interjúról.