Tetthely-sorozatot indít a Fidesz

2005.04.05. 17:38
A Fidesz azoknál az egykor állami cégeknél tart majd helyszíni sajtótájékoztatót, amelyeket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cégei privatizáltak. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője meglepőnek tartja, hogy a Fidesz egy az egyben lenyúlta korábbi akciójukat.

Úgynevezett "Tetthely-sorozatot" indít a Fidesz, amelyben olyan állami vállalatokat mutatnak be, ahol a vezető pozícióban lévők "részesei voltak annak a meggazdagodási folyamatnak, amelyet az Apró-Gyurcsány érdekkör elkönyvelhetett" - közölte Szijjártó Péter országgyűlési képviselő kedden, a Magyar Posta I. kerületi épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Érdekkör milliárdjai

Lenyúlták az SZDSZ ötletét
Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az akciósorozatra úgy reagált, az nem meglepő, hogy a Fidesz a késő kádári időket idéző demagógiával politizál, az azonban meglepte, hogy a Fidesz egy az egyben lenyúlta 2001-es akciósorozatuk címét. A szabad demokraták 2001-ben kezdtek akciózni Tetthely címmel és azokon a helyeken tartottak helyszíni sajtótájékoztatókat, ahol korrupciós visszaélést lehetett vélelmezni.
A Fidesz nem kapott egyértelmű jelzést a kormánypártok részéről, hogy támogatják-e annak a vizsgálóbizottságnak a létrejöttét, amely arra lenne hivatott, hogy "az Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkáról lerántsa a leplet" - indokolta kezdeményezésüket a fideszes politikus. Hozzátette: amíg ez a vizsgálóbizottság nem jöhet létre, Tetthely-sorozatot indítanak.

Szijjártó Péter kifejtette: Gyurcsány Ferenc meggazdagodásában komoly mérföldkövet jelentett a Hungalu vállalatcsoporthoz tartozó társaságok meglehetősen vitatott körülmények közötti megvásárlása. Közölte: a Balassagyarmati Fémipari Kft. adásvételéről az ÁPV Rt. megállapította, hogy áron alul történt. Ezek közé az esetek közé sorolta még a Motim privatizációját, amelynek során az adott évben 6,5 milliárdnyi bevételt produkáló cég 90 százalékának tulajdonjoga mintegy 700 millió forintért cserélt gazdát.

Magyar Posta

A Hungalu vezérigazgatója ekkoriban az a Szabó Pál volt, aki jelenleg az állami tulajdonú Magyar Posta vezetője. Szijjártó Péter szerint világos jelek mutatnak arra, hogy Gyurcsány Ferenc az államot egy jól körülhatárolható üzleti kör számára kívánja kisajátítani. "Jól látható, hogy Gyurcsány Ferenc olyan emberek prédájává teszi folyamatosan az országot, akik szerepet játszottak az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodásában" - mondta Szijjártó Péter. Felidézte, hogy néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra került a miniszterelnök vagyonbevallása, e szerint Gyurcsány Ferenc a tavalyelőtti 83 millió forint után, 2004-ben 100 millió forintos bevételt könyvelhetett el.

Ez a 100 millió forintnyi bevétel nem kormányfőként végzett munkából származik, hanem vállalatoktól kapott osztalékot jelent. Utalt arra, hogy a kormányfő korábbi üzleti tevékenysége során komoly érdekeltségi kört tudhatott maga mögött. Ez az érdekkör többször került üzleti kapcsolatba az állammal, többször került sor privatizációs tranzakciókra, s hogy állami tulajdonban lévő cégek, ingatlanok kerültek ennek a vállalatbirodalomnak a tulajdonába. Szijjártó Péter szerint ebben a meggazdagodásban az állami forintok is mindenképpen szerepet játszottak.

Az MSZP politikusa, Szitka Péter szerint "Gyurcsány Ferenc jelenlegi és Orbán Viktor előző miniszterelnök életútjáról van szó; az előző sikeres üzletemberből, aki megállta egy piacon a helyét, politikus lett, míg az utóbbi politikusként szerzett vagyont. Mindenki el tudja dönteni, hogy adott esetben melyiket kell vizsgálni" - fogalmazott. Szitka Péter "egy kicsit szánalmasnak" tartja Szijjártó Péter kezdeményezését, hiszen szerinte egyértelmű, hogy figyelemelterelésről van szó a tokaji ügy és az azzal kapcsolatos vizsgálóbizottság kapcsán.  • Hírek
  • Hírek