György
14 °C
24 °C

Bauer a mandátumát adná Orbán válaszáért

2001.07.30. 18:57
Lemond képviselői mandátumáról Bauer Tamás, ha tisztázza magát Orbán Viktor miniszterelnök a Dunaferr-ügy kapcsán. De ha kiderülne, hogy a kormányfő visszaélt hatalmával, a szabad demokrata politikus szerint Orbánnak kell távoznia. Bauer nemzeti érdeknek tartja, hogy mielőbb tisztázódjék: visszaélt-e hatalmával a miniszterelnök annak érdekében, hogy a saját családjának szerezzen anyagi előnyöket, vagy ez alaptalan gyanú, amit el kell oszlatni.
Az Országgyűlésben már többször szóba került az Orbán-bánya és a Dunaferr közötti kapcsolat kérdése, és ez ügyben több, egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot, amelyeket tisztázni kellene - jelentette ki az SZDSZ Tetthely sorozatának újabb állomásán, a Parlament előtt Bauer Tamás.

A kormány korrupciósorozatának csúcsa az, hogy a Dunaferr általa kinevezett új vezetése az egész dolomitügyet a miniszterelnök édesapjának juttatta - fogalmazott Bauer Tamás. A politikus szavai szerint az elmúlt napokban egyértelműen kiderült, hogy a kormány és a jelenlegi Dunaferr-vezetés össze-vissza beszél, és ellentmondásos dolgokat állít. Bauer úgy véli, az elmúlt napok nyilatkozataiból kiderült: az Orbán-bánya kereste meg a Dunaferrt, és akkor kapott megrendelést, amikor Orbán Viktor már miniszterelnök volt.

Oly mértékben ellentmondóak az állítások, hogy elengedhetetlen a magyar demokrácia szempontjából, hogy a kérdést parlamenti vizsgálóbizottság vizsgálja ki - fűzte hozzá Bauer.

A politikus az Országgyűlésben korábban felajánlotta lemondását arra az esetre, ha létrejön egy parlamenti vizsgálóbizottság, a testület előtt a miniszterelnök megjelenik és tisztázza magát, valamint egyértelműen kiderül a Dolomit Kft. hírbe hozó állítások alaptalansága.

Ha világossá válik, visszaélés történt, akkor viszont a miniszterelnöknek kell lemondania - tette hozzá. "Itt nem arról van szó, hogy történt-e bűncselekmény, hanem arról, hogy történt-e visszaélés a miniszterelnöki hatalommal" - vélekedett a szabad demokrata honatya.

Dunaferr: Orbán apjának dolomitja olcsóbb
A Dunaferr szerint is szükség van vizsgálatra az Rt. dolomitbeszerzése ügyében, s azt az Acélművek Kft. felügyelő bizottsága már el is indította - reagált a Bauer Tamás hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra közleményben a Dunaferr Rt. A Dunaferr Rt. közleménye hangsúlyozza: az Acélművek Kft. Felügyelő Bizottsága annak kiderítésére indított vizsgálatot, miként fordulhatott elő, hogy a cég korábbi vezetése minden gazdasági racionalitásnak ellentmondó, a Dunaferrt rendkívül hátrányos helyzetbe hozó, 10 éves, kizárólagos szerződést kötött Zarándok Jánossal, a Mészkő és Dolomit Kft. többségi tulajdonosával. "Az előnytelen szerződés mögött olyan súlyos visszaélés gyanítható, amelynek tisztázása vélhetőleg - politikai hovatartozásától és retorikájától függetlenül - minden képviselő érdeke" - fogalmaz a közlemény. A Dunaferr közlése szerint a megfelelő minőségű és mennyiségű dolomit szállítására alkalmas két konkurens cég közül Orbán Győző vállalkozása szállít olcsóbban. "A Dunaferr akkor cselekszik a piaci - és nem a politikai - logika szabályai szerint, ha mindkét vállalkozót egymással folyamatos versenyben tartva gondoskodik beszerzéseiről" - fogalmaz közleményében a cég.