Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Három ciklus alatt nyolc elnök az MTV élén

2002.07.16. 13:53
Mendreczky Károly kedden bejelentette lemondását a Magyar Televízió elnöki tisztéről. A közszolgálati televíziónak a rendszerváltozás óta ő volt a nyolcadik vezetője. Összeállítás a Magyar Televízió vezetőváltásairól:
1990. július 31.

- Göncz Árpád ideiglenes köztársasági elnök, Antall József miniszterelnök javaslatára augusztus 1-jei hatállyal kinevezte a Magyar Televízió elnökévé Hankiss Elemért, aki július 31-én letette a hivatali esküt.

1993. január 6

. - Hankiss Elemér, a televízió elnöke felmentését kérte Göncz Árpád köztársasági elnöktől.

1993. január 22.

- Antall József miniszterelnök bejelentette, hogy az új elnök kinevezéséig Nahlik Gábor alelnök vezeti a televíziót.

1994. július 7.

- Boross Péter kormányfő javaslatára Göncz Árpád államfő felmentette Nahlik Gábort, a televízió alelnöki tisztségéből. A továbbiakban az intézményt - ideiglenesen - Szilárd Tibor gazdasági igazgató vezette.

1994. július 20.

- Göncz Árpád államfő felmentette tisztségéből Hankiss Elemért, a televízió korábban lemondott elnökét, akit - Horn Gyula miniszterelnök előterjesztésére - Horváth Ádám követett az elnöki székben.

1995. november 20.

- Horváth Ádám elnök 1996. január 1-jei hatállyal lemondott tisztségéről, mert nem értett egyet a kormány által jóváhagyott médiatörvény tervezetével.

1996. január 1.

- Horváth Ádám lemondását követően a televízió vezetését Székely Ferenc alelnök vette át ügyvezető elnöki minőségben.

1996. augusztus 6.

- A médiatörvény alapján létrejött Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma Peták Istvánt választotta a leendő Magyar Televízió Részvénytársaság elnökévé.

1996. október 1.

- Megalakult a Magyar Televízió Részvénytársaság. Megkötötték azt a szerződést is, amelynek értelmében - megbízásos jogviszonyban - Peták István látja el az rt. elnöki teendőit. Az új elnök átvette a televízió vagyonát a kuratóriumtól.

1998. január 6.

- A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma Peták Istvánt felmentette elnöki tisztségéből, mert az elnök több alkalommal megszegte a törvényi előírásokat és a kuratórium határozataiban foglaltakat. Egyidejűleg Horváth Lórántot, az MTV Rt. gyártási alelnökét bízta meg a részvénytársaság ideiglenes ügyvivői elnöki feladatainak ellátásával.

1999. május 13.

- Alelnöki posztjának megtartásával lemondott az MTV RT. ügyvezető elnöki posztjáról Horváth Lóránt. Utóda Szabó László Zsolt lett.

1999. július 8.

- A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma az MTV Rt. elnökévé választotta Szabó László Zsoltot, aki addig ügyvezetőként látta el az elnöki teendőket.

2001. február 27.

- Szabó László Zsolt lemondott elnöki tisztségéről.

2001. március 27.

- A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma megbízta Mendreczky Károly általános alelnököt, hogy az új elnök megválasztásáig ügyvezető alelnökként irányítsa a közszolgálati intézményt.

2001. július 12.

- A televízió Közalapítvány kuratóriuma az MTV Rt. elnökévé választotta az addigi ügyvezető alelnököt, Mendreczky Károlyt. MTI Sajtóadatbank

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?