Friderika
13 °C
29 °C

Három ciklus alatt nyolc elnök az MTV élén

2002.07.16. 13:53
Mendreczky Károly kedden bejelentette lemondását a Magyar Televízió elnöki tisztéről. A közszolgálati televíziónak a rendszerváltozás óta ő volt a nyolcadik vezetője. Összeállítás a Magyar Televízió vezetőváltásairól:
1990. július 31.

- Göncz Árpád ideiglenes köztársasági elnök, Antall József miniszterelnök javaslatára augusztus 1-jei hatállyal kinevezte a Magyar Televízió elnökévé Hankiss Elemért, aki július 31-én letette a hivatali esküt.

1993. január 6

. - Hankiss Elemér, a televízió elnöke felmentését kérte Göncz Árpád köztársasági elnöktől.

1993. január 22.

- Antall József miniszterelnök bejelentette, hogy az új elnök kinevezéséig Nahlik Gábor alelnök vezeti a televíziót.

1994. július 7.

- Boross Péter kormányfő javaslatára Göncz Árpád államfő felmentette Nahlik Gábort, a televízió alelnöki tisztségéből. A továbbiakban az intézményt - ideiglenesen - Szilárd Tibor gazdasági igazgató vezette.

1994. július 20.

- Göncz Árpád államfő felmentette tisztségéből Hankiss Elemért, a televízió korábban lemondott elnökét, akit - Horn Gyula miniszterelnök előterjesztésére - Horváth Ádám követett az elnöki székben.

1995. november 20.

- Horváth Ádám elnök 1996. január 1-jei hatállyal lemondott tisztségéről, mert nem értett egyet a kormány által jóváhagyott médiatörvény tervezetével.

1996. január 1.

- Horváth Ádám lemondását követően a televízió vezetését Székely Ferenc alelnök vette át ügyvezető elnöki minőségben.

1996. augusztus 6.

- A médiatörvény alapján létrejött Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma Peták Istvánt választotta a leendő Magyar Televízió Részvénytársaság elnökévé.

1996. október 1.

- Megalakult a Magyar Televízió Részvénytársaság. Megkötötték azt a szerződést is, amelynek értelmében - megbízásos jogviszonyban - Peták István látja el az rt. elnöki teendőit. Az új elnök átvette a televízió vagyonát a kuratóriumtól.

1998. január 6.

- A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma Peták Istvánt felmentette elnöki tisztségéből, mert az elnök több alkalommal megszegte a törvényi előírásokat és a kuratórium határozataiban foglaltakat. Egyidejűleg Horváth Lórántot, az MTV Rt. gyártási alelnökét bízta meg a részvénytársaság ideiglenes ügyvivői elnöki feladatainak ellátásával.

1999. május 13.

- Alelnöki posztjának megtartásával lemondott az MTV RT. ügyvezető elnöki posztjáról Horváth Lóránt. Utóda Szabó László Zsolt lett.

1999. július 8.

- A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma az MTV Rt. elnökévé választotta Szabó László Zsoltot, aki addig ügyvezetőként látta el az elnöki teendőket.

2001. február 27.

- Szabó László Zsolt lemondott elnöki tisztségéről.

2001. március 27.

- A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma megbízta Mendreczky Károly általános alelnököt, hogy az új elnök megválasztásáig ügyvezető alelnökként irányítsa a közszolgálati intézményt.

2001. július 12.

- A televízió Közalapítvány kuratóriuma az MTV Rt. elnökévé választotta az addigi ügyvezető alelnököt, Mendreczky Károlyt. MTI Sajtóadatbank