Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Gyurcsány: A köztársaság alapintézményét érte támadás

2007.02.13. 11:46
Aki a rendőrségre támad, mindannyiunk biztonságára támad, reagált a Teve utcai rendőrpalotára adott éjszakai golyózáporra az MSZP. Gyurcsány a helyszínen tájékozódott, a nemzetbiztonsági bizottság tagjai a tájékoztatást hiányolják.

"A köztársaság egyik alapintézményét érte támadás" – jelentette ki a rendőrszékházban tett látogatása után Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, miniszterelnökként neki mindig a megtámadottak oldalára kell állnia, és most a rendőrséget érte támadás. Véleménye szerint radikális események láncolata vezethetett odáig, hogy ilyen történhetett, jelentette helyszíni tudósítónk.

Elszigetelt akció

"Remélem, hogy ez csak egy elszigetelt akció volt" – jelentette ki a Napkelte műsorában Szilvásy György. A terrorveszélyről korábban hírt adó, a titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter szerint a birtokukban levő értesülések nem utaltak konkrétan a rendőrség székháza elleni támadásra. Mint mondta, tudnak róla, hogy szélsőséges csoportok fegyvereket szerezhettek, konkrétumokat azonban nem kívánt elmondani.

Kuncze Gábor szerint "valószínűleg teljesen elszigetelt" eset lehetett a támadás, bár a rendőrség a szeptember-októberi zavargások óta valóban a támadások középpontjában áll, nyilatkozta a politikus a Napkeltében.


Gyurcsány a Teve utcai épületben

A rendőrség intézményét támadták meg azok, akik hajnalban rálőttek annak budapesti székházára, nyilatkozta az MTI-nek Nyakó István, az MSZP szóvivője. Mint mondta, "a rendőrség mindannyiunkért van, nem egyik vagy másik politikai oldalért. Ezért aki a rendőrségre támad, mindannyiunk biztonságára támad, a normális élethez, a munkához nélkülözhetetlen rend ellen támad."

Szili nem lát politikai vetületet

Az Országgyűlés elnöke sajnálatosnak tartja a Teve utcai rendőrszékház elleni támadást, de nem gondolja, hogy az esetnek politikai vetülete lenne. Szili Katalin erről újságíróknak nyilatkozott kedden a Parlamentben. Mint mondta, sajnálatosnak tart minden olyan eseményt, amely Magyarország megszokott rendjét felborítja. "Akár politikai, akár nem politikai, nem hiszem, hogy ebből a szempontból ez különösen lényeges lenne, egyszerűen magát a tényt már rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy ilyen 2007 tavaszán Magyarországon előfordulhat" - fogalmazott a házelnök.

"Nem kaptunk tájékoztatást a legújabb fejleményekről, és a jelek szerint az illetékes miniszter ezt nem is tervezi megadni péntek előtt" - mondta Gulyás József, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának SZDSZ-es tagja az Indexnek. Elmondta, hogy a múlt heti, terrorfenyegetettségre vonatkozó információkról a keddre (mára) tervezett bizottsági ülést is későinek tartotta volna, de ezt a tanácskozást hétfőn péntekre halasztották.

Gulyás elmondta, ha valaki az államrend megdöntésére készül, akkor nem hívja fel magára a figyelmet egy ilyen akcióval.

Simicskó István, a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnoke szerint "megdöbbentő és furcsa, hogy ez az esemény néhány nappal azt követően következett be, hogy Szilvásy György kancellárminiszter bejelentette a szélsőséges csoportok várható támadását a parlament épülete és más közintézmények ellen". Mindazonáltal a politikus "nem kíván prekoncepcióval élni", semmilyen feltételezésre nem vállalkozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!