Benedek
-5 °C
5 °C

Lehet, hogy nem Óbudán lesz új tévészékház

2005.03.17. 19:36
Miután az óbudai önkormányzat visszavonta az MTV tervezett új épületére kiadott építési engedélyt, a köztévét működtető kuratórium fontolgatja, hogy máshol valósítsák meg a beruházást. A nem jogerős döntés ellen fellebbeztek.

Elképzelhető, hogy nem a korábban tervezett helyszínen, Óbudán épül fel a Magyar Televízió (MTV) új székháza - közölte az MTI érdeklődésére Czeglédi László, a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöke csütörtökön.

Mivel a III. kerületi önkormányzat nem jogerősen visszavonta az építési engedélyt, "megvizsgáljuk, hogy milyen alternatív lehetőségek vannak" - mondta, megjegyezve, ismereteik alapján "nem valós" a döntés indoklása, a projektet bonyolító társaság pedig még tavaly, határidőig megkérte az építési engedély meghosszabbítását.

Czeglédi László a történtek után azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a főváros egy másik kerületében kezdjék meg az új tévészékház felépítését. "Ha úgy látjuk, hogy nem partner az önkormányzat, keresünk másikat" - mondta a kuratórium elnöke, megemlítve, hogy más kerületek vezetése már jelezte, szívesen adna otthont a városrész az új tévészékháznak. Tarlós István, a III. kerület polgármestere az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében leszögezte: "Óbuda önkormányzatának (...) egyáltalán nincs ellenére, hogy az MTV székháza ebbe a városrészbe kerüljön".

A polgármester felidézte, hogy a TV-székház építési engedélyét az óbudai hatóság kétszer is meghosszabbította. "Nyilván nem tette volna, ha rosszindulatú lett volna a TV építkezésével szemben" - jegyezte meg Tarlós István. "Már az egyébként elég szokatlan második hosszabbítás is lejárt volna 2004. november 30-án (vagyis négy évvel az eredeti engedély kiadása után), amikor november 17-én bejelentették a munka megkezdését" - írta a polgármester.

Erről a bejelentésről azonban a Közigazgatási Hivatal még 2005. február 21-én is azt állapította meg, hogy nem fedi a valóságot, mivel az ott tapasztalt előkészületek még abban az időpontban sem voltak az építési tevékenység részének tekinthetők - olvasható a közleményben. Tarlós István szerint Óbuda önkormányzata méltatlanul került támadások kereszttüzébe. "Továbbra sem tudunk mit kezdeni a TV kuratóriumi elnökének fenyegetőzésével, még akkor sem, ha közben a Közigazgatási Hivatal megváltoztatná álláspontját, amire az óbudai határozat épült" - írta a polgármester.

A kormány tavaly június 30-án döntött úgy, hogy magántőke bevonásával épül fel a Magyar Televízió új székháza Budapesten, az építkezés és a technológiai fejlesztés költsége pedig mintegy húszmilliárd forint lesz; Gál J. Zoltán akkori kormányszóvivő azt valószínűsítette a hír bejelentésekor, hogy szeptemberben közzétehetik a pályázatot. (Ez mindmáig nem történt meg.)

Czeglédi László, a MTV Közalapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek akkor azt mondta, "az új székház megépítése az egyetlen járható út a modern magyar köztelevíziózás megteremtéséhez"; arról, hogy mikor lehet "kulcsrakész" az MTV új gyártóbázisa, úgy nyilatkozott, "mi úgy gondoljuk, a jövő év végére meg lehet csinálni".

Másfél hónappal később Kavas István, a projekt kormánybiztosa még arról beszélt az MTI-nek: egy-két héten belül elkészül a Magyar Televízió új székháza építési és üzemeltetési pályázatának kiírása; a dokumentum az MTI mostani értesülései szerint "tárcaközi körözésen" van. Néhány héttel ezelőtt már úgy nyilatkoztak névtelenséget kérő kuratóriumi elnökségi tagok: teljesen biztosan nem adható át a tervezett időpontra a létesítmény, a céldátum 2006-ra csúszott.