Valér
4 °C
8 °C

TGM: az esztergomi érsek szólaljon fel az iskolai szegregáció ellen!

2005.07.22. 09:43
A magát radikális baloldalinak tartó filozófus szerint a magyar katolikus egyházban nyoma sincs a szegénypártiságnak. TGM a Népszabadságban közölt levelében arra szólítja föl az esztergomi érseket, hogy foglaljon állást az iskolai faji szegregáció ellen, kvázi határolódjon el saját püspökeitől.

"Sok katolikus (laikus és klerikus) Latin-Amerikában a földbirtokos és katonai oligarchia oldaláról a szegények oldalára, a fehér telepes szupremácia oldaláról az indián őslakosság oldalára állt át" - írja a Népszabadságban az esztergomi érseknek címzett nyílt levelében Tamás Gáspár Miklós.

A magát radikális baloldalinak nevező egyetemi oktató szerint "Észak- és Dél-Amerikában, Nyugat- és Dél-Európában a katolikus egyház fontos erői fölléptek és föllépnek a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet, a kulturális és osztálykirekesztés ellen, a militarizmus és a háború (így az iraki háború) ellen, a rendőri visszaélések és a "nemzetbiztonsági állam" demokráciát romboló elmélete és gyakorlata ellen, gyámolítják a legális és illegális bevándorlókat, menekülteket, menedékkeresőket, elutasítják az iszlámofóbiát".

Éppen a legátszelleműtebbek ellen

A szerző szerint ezzel szemben a magyar katolikus egyházban "ezeknek a szép lelkesültségeknek nem sok nyoma mutatkozik". Tamás Gáspár Miklós szerint ezt bizonyítja, hogy a magyar püspökök legutóbb a jelenlegi magyar kormány éppen azon intézkedéseit kifogásolták, amelyek a szegény gyerekek kirekesztését akarják megakadályozni. TGM szerint a püspökök "közöttük a leglelkesebb, legátszelleműltebb katolikus hívőket: a cigányokat" akarják örök szegénységre kárhoztatni.

A filozófus állítja, "ezek a szegények műveletlenek, eszköztelenek, tehetetlenek és kiszolgáltatottak abban a világban, amely talán önnek se tetszik, ám amelyben önöknek van hatalmuk, de nekik nincs, és - ha önök és politikai szövetségeseik kötik az ebet az igazságtalanság karójához - nem is lesz."

"Az ön püspökeinek titoknoka, Veres úr, aligha fog itt keresztényi bűnbánatot tanúsítani, ismerjük őt" - írja, TGM aki szerint az esztergomi érseknek kellene példát mutatni, és "ha a legnyomorultabb szegényeknek mond jó szót, s ha urambocsá támogatja az oktatási miniszter (...) ebben az egy ügyben példamutatóan bátor és nagyvonalú lépését, az nem fogja veszélyeztetni az érsek pozícióját.