Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Kritika és pénz a Terror Házának

2003.01.10. 20:46
A kormány pénteki döntése értelmében a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma saját költségvetésén belüli átcsoportosítással 100 millió forint pluszt biztosít a Terror Háza múzeum számára. A kormány ugyanakkor úgy látja, hogy ki kellene bővíteni a múzeumot működtető közalapítvány kuratóriumát. Schmidt Mária csalódott, szerinte a miniszterelnök ígérete ellenére nem adta vissza a Terror Háza múzeumtól elvett összeget.
A döntést minden miniszter - köztük a szabad demokrata kormánytagok is - támogatták, illetve tudomásul vették - nyilatkozta Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A döntés értelmében a 100 millió forint olyan keretösszeg, amelyet igazolt működési kiadásokra, utólagosan és a máshonnan nem biztosítható bevétel pótlására használható.

Új épületekkel bővülhet a múzeum

Mint ismeretes az intézmény eredetileg 330 millió forintból működött volna 2003-ban, az Országgyűlés azonban Pető Iván szabad demokrata képviselő javaslatára 150 millióval megkurtította a múzeum költségvetését. A parlamenti döntés után Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója azzal fenyegetőzött, hogy január elejétől bizonytalan időre bezár a múzeum, ha nem kapják vissza az elvont milliókat. Medgyessy Péter miniszterelnök akkor megígérte: a kabinet első ülésén dönt majd a csökkentett támogatás kiegészítéséről.

A kormányszóvivő szerint a kormány nagy jelentőséget tulajdonít hazánk XX. századi történetének tárgyilagos megismertetésére. Ennek érdekében úgy látja, hogy meg kell vizsgálni a múzeum esetleges kibővítését, ez akár azt is jelentheti, hogy az intézmény új épületekkel is bővülhet. A Terror Háza múzeumát működtető közalapítvány kuratóriumának alapító okiratát módosítva a kormány javaslatot tesz arra, hogy bővítsék ki a testületet.

A kormány szándéka szerint ezek az intézkedések azt szolgálnák, hogy a XX. századi diktatúrák közül a kommunizmus és a nácizmus bűneit és terrorját egyaránt tárgyilagosan mutassa be a múzeum. Gál J. Zoltán utalt arra, hogy megnyitása óta számtalan szakmai kritika érte a kiállítást.

Schmidt Mária csalódott

Csalódottságának adott hangot Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum főigazgatója a kormány pénteki döntése miatt, miszerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma költségvetésében átcsoportosítással 100 millió forintot biztosít a Terror Háza múzeum működési kiadásainak támogatására. "Csalódottan vettük tudomásul a mai kormánydöntés eredményét" - fogalmazott közleményében Schmidt Mária. Mint írta, a kormány - a miniszterelnök ígérete ellenére - nem adta vissza a Terror Háza múzeumtól elvett összeget, a kilátásba helyezett 100 millió forinthoz kapcsolt feltételek pedig veszélyeztetni látszanak a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalomkutatásért Közalapítvány függetlenségét.

A múzeum főigazgatója tájékoztatott arról is, hogy a kuratórium kibővítésére, illetve az alapító okirat módosítására vonatkozó javaslatokkal kapcsolatban hétfőre összehívta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalomkutatásért Közalapítvány kuratóriumát.