Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hasim Thaqit ismét feltartóztatnák

2003.07.02. 19:22
A magyar és a nemzetközi diplomáciának kellett működésbe lépnie ahhoz, hogy a szerb-montenegrói hatóság levegye a körözési listáról Hasim Thaqi koszovói diplomatát, a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Szervezet egykori vezetőjét. A körözés továbbra is érvényben marad.
A szerb-montenegrói hatóságok megerősítették Hasim Thaqi koszovói diplomata nemzetközi körözésének tényét, ennek alapján, amennyiben a politikus ismét belép Magyarország területére, akkor a határőrség feltartóztatja - közölte a rendőrség szerdán.

Az összes Interpol-tagállam körözi

"2003. július 2-ától a világ összes Interpol-tagállamára kiterjedő nemzetközi körözés van érvényben a politikus ellen" - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honlapján; az ORFK közleményében az Interpol belgrádi irodájából kedden érkezett információra hivatkozik. "Ennek alapján amennyiben a koszovói diplomata belép Magyarország területére, akkor a határőrség feltartóztatja, az Interpol magyar nemzeti irodája közreműködésével megindul a kiadatási eljárás" - közli az ORFK Kommunikációs Igazgatósága.

Hasim Thaqi, a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt vezetője, a Koszovói Demokrata Párt elnöke hétfőn 16 óra 38 perckor érkezett Pristinából Ferihegyre és 19 óra 49 perckor szállt fel a menetrend szerinti Malév-gépre Párizs felé.

Hasim Thaqi az ENSZ által kiállított érvényes utazási igazolvánnyal hontalanként igazolta magát a magyar határőrségnél. Miután neve szerepelt a körözöttek listáján, ezért a határőr - kötelességét teljesítve - félreállította a diplomatát, és felvette a kapcsolatot az Interpol magyar nemzeti irodájával, amely jelezte a történteket a körözést elrendelő szerb-montenegrói hatóságnak.

A körözés érvényben marad

Az MTI információja szerint ekkor lépett működésbe a magyar és a nemzetközi diplomáciai gépezet, amely hatékony közbelépéssel elérte, hogy a szerb-montenegrói hatóság szóban levegye a nemzetközi körözési listáról a koszovói diplomatát. Erről értesítést kapott az Interpol magyar nemzeti irodája, és azon keresztül a határőrség, amely engedte továbbutazni Hasim Thaqit.

Az MTI úgy tudja, hogy Thaqi nemzetközi körözését 1999-ben rendelték el, azt követően, hogy a politikust a pristinai bíróság 1997-ben 10 évre elítélte terrorcselekmények előkészítése miatt.

A hírügynökség információi szerint a körözést 2002 nyarán Belgrádban megerősítették, sőt 2003. július 2-án, azaz egy nappal azután, hogy a koszovói diplomata elhagyta Budapestet, a szerb-montenegrói hatóságok közölték, hogy továbbra is a világ összes Interpol-tagállamára kiterjedő nemzetközi körözés van érvényben Hasim Thaqi ellen.