Judit
3 °C
7 °C

Wall Street Journal: vihar egy pohár vízben

2002.06.24. 18:40
A The Wall Street Journal című amerikai lap hétfőn beszámolót közöl a Medgyessy-ügyről. "Végül is az epizód viharnak látszott egy pohár vízben" - fogalmaz a lap újságírója, majd kételyét fogalmaz meg azt illetően, hogy vissza lehet-e térni a "szokványos üzletmenethez". A cikkíró szerint a miniszterelnök reakciója bírálható, de Magyarországnak ennél fontosabb ügyekkel kell most törődnie.
A New York-i lap szerint az eset "Magyarországon kívül ugyan kevés figyelmet keltett, de a múlt héten egy rövid ideig fennállt annak az esélye, hogy az egyik NATO-szövetséges és jövőbeli EU-tag megszabadul miniszterelnökétől, miután kiderült, hogy a kommunisták alatt a kémelhárításnak dolgozott". A lap úgy véli, hogy Medgyessy Péter kihúzta a tüskét azzal, hogy elmondta: annak a csoportnak volt a tagja, amely 1982-ben Magyarország IMF-csatlakozásáról - a Szovjetunió által tevékenyen ellenzett lépésről - tárgyalt titokban.

"Végül is az epizód viharnak látszott egy pohár vízben" - írja a The Wall Street Journal, de utána kételyét fogalmazza meg azt illetően, hogy vissza lehet-e térni a "szokványos üzletmenethez". A cikk utal a Magyar Nemzet által közölt második dokumentumra - amely szerint Medgyessy más pénzügyminisztériumi tisztségviselőkről is jelentést tett -, valamint arra, hogy a miniszterelnök tagadta ezt az állítást.

Fontosabb ügyek

Nincs okunk arra, hogy ne higgyünk Medgyessynek, aki mérsékelt, és aki kiváló szakmai karriert futott be. És - hacsak további feltárások (vagy megerősítések) nem történnek - hajlamosak vagyunk egyetérteni azzal, hogy Magyarországnak általában ennél jelentősebb dolgokkal kell törődnie, kezdve az EU-csatlakozási tárgyalásokon, az olyan politika folytatásáig, amely ösztönzi a növekedést és a beruházást - írja a New York-i pénzügyi körök vezető lapja.

A cikk azonban ezután azzal folytatódik, hogy az affér mégsem tekinthető annyira lezártnak, miként azt a kormány állítja.

Medgyessy reakciója bírálható

"Ez nem az első és bizonyosan nem az utolsó olyan eset, amikor az ilyen feltárások megkérdőjelezik a megválasztott tisztségviselők integritását a volt kommunista világban. Hogy miként kezelik az ilyen feltárásokat, az nem csupán a nyitottság és az elszámoltathatóság kérdéseit terheli (amely kérdések pedig alapvetőek a választott tisztségviselők iránti közbizalom szempontjából), hanem annak a fontosságára is rámutat, hogy ki kell mondani a történelmi igazságot, mert arra szükség van ahhoz, hogy egy nemzet szembenézzen a múltjával. E szemszögből nézve, Medgyessy válasza sok kívánnivalót hagy" - állapítja meg a The Wall Street Journal.

Gyenge morális antenna

A New York-i lap szerint függetlenül attól, hogy a tények előzetes ismerete változtatott-e volna vagy sem az áprilisi választási eredményeken, Medgyessy múltjának elrejtése "összeegyeztethetetlen volt a szocialista párt nyíltságra vonatkozó kampányígéreteivel, valamint a becstelenséggel és az átláthatóság hiányával vádolt előző kormány bírálatával". A The Wall Street Journal megfogalmazásában Medgyessy "morális antennáját" illetően kételyek ébrednek, és a miniszterelnöknek el kellene ismernie, hogy kémelhárítói tevékenységével "végső soron ugyanazokat az urakat és ugyanazt a rezsimet szolgálta, akik és amely terrorizálták a népet, alkalmazták a kínvallatást, vagy jelentést készítettek a szomszédokról".

Vádak helyett egy "sajnálom" kellett volna?

A lap úgy ítéli meg: Medgyessy azon kijelentése, hogy a belső elhárítás informátorainak a megnevezésével meg akarja akadályozni a további "zsarolási" kísérleteket, "csodálatra méltó politika lehet, de motivációja egyértelműen inkább az, hogy korlátozza a további politikai károkozást, semmint hogy jóvá tegye a rosszat, vagy saját vonatkozásában előmozdítsa az átláthatóságot".

A magyarok az ellenvádak helyett talán jobban örültek volna egy egyszerű "sajnálom"-nak - írja a The Wall Street Journal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?