Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Törvénysértést gyanít a szegedi klinikán az OEP

2004.03.24. 09:06
A szegedi egyetem felmentő ítéletet hozó fegyelmi vizsgálata ellenére sincs biztonságban Thurzó László. A törzskönyvezetlen gyógyszerrel gyógyító professzor az egészségbiztosító szerint számos törvényt megsértett. A gyógyszer használatát az Országos Onkológiai Intézet sem tartja indokoltnak.
Számos szabálytalanságot talált az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) főigazgatója által elrendelt ellenőrzés Szegedi Tudományegyetem klinikáján. Bár az egyetem belső fegyelmi vizsgálata felmentette a vádak alól a három betegét pénzért, nem törzskönyvezett gyógyszerrel kezelő Thurzó László professzort, az OEP a Népszabadság birtokába jutott jelentése szerint az orvos több törvényt is megszegett.

Tiltott gyógyszerforgalmazás, ellenőrizetlen kísérlet

Közpénzből fenntartott intézményben a törvény tiltja a terápia megfizetését, Thurzó mégis térítést kért a külföldről beszerzett gyógyszerekért. A klinika vezetője vétett a gyógyszertörvény ellen is, ami a gyógyszerek forgalmazását szigorú feltételekhez köti. A kórház orvosai nem árulhattak volna gyógyszereket - írja a Népszabadság.

A napilap birtokába került az Országos Onkológiai Intézet vezetőjének szakmai véleménye is, eszerint a klinikán használt készítménynek az adott betegekre való alkalmazásához ég nem áll rendelkezésre kellően meggyőző érv. A gyógyszert így legfeljebb ellenőrzött klinikiai vizsgálat keretében lehetett volna használni.

A Népszabadság megkereste a fegyelmi eljárást lefolytató bizottság vezetőjét, Lonovics János, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrumának vezetője azonban a fegyelmi ítélet kihirdetésével lezártnak tekinti az ügyet.