Jusztina
10 °C
27 °C

Betiltotta a rendőrség a Tibetet-segítők rendezvényét is

2003.02.03. 17:23
A belügyminisztertől vár magyarázatot a Tibetet Segítők Társasága arra, hogy a rendőrség miért tiltotta meg szombati budapesti demonstrációjuk megtartását. A BRFK közlekedési okokra hivatkozva a múlt héten nem adott engedélyt a Vér és Becsület, a Békelánc, illetve a Civilek a békéért tervezett rendezvényeire sem. Ugyanakkor a kormánypárt ifjúsági tagozata, a Fiatal Baloldal hétfőn elsőre megkapta az engedélyt a Hősök terére tervezett tüntetésre.
Hendrey Tibor, a Tibetet Segítők Társaságának elnöke hétfőn bejelentette, hogy a bíróságon is keresetet nyújtanak be a rendőrség tiltó határozata ellen.

"Korábban demonstrálhattak"

Az elnök az MTI-nek azt mondta, hogy a múlt pénteken a Budapesti Rendőr-főkapitányság előbb tudomásul vette, majd még aznap futárral küldött határozatában megtiltotta a demonstráció megtartását arra hivatkozva, hogy a mintegy 100 résztvevő nem férne el a kínai nagykövetség előtt.

Az elnök úgy tudja, hogy az elmúlt tíz évben sok rendezvényt tartottak már a kínai nagykövetség előtt, azok egyikét sem tiltotta meg a rendőrség.

A társaság azért rendezte volna a demonstrációt, hogy tiltakozzon két tibeti halálra ítélése ellen, akiket a kínai hatóságok egyebek mellett összeesküvés szervezésével, szeparatista törekvéseket támogatásával vádolnak - értesült az MTI.

Civilek a békéért és Békelánc

Mint arról az Index beszámolt, a múlt héten hasonló okból a Civilek a békéért mozgalom is a bíróságház fordult, kérve a rendőrség tiltó határozatának felülbírálatát. A civilek békefelhívással fordultak közvéleményhez, hogy segítsenek összehangolni az egész kontinensre kiterjedő tüntetéssorozatot, amelyet február 15-re hirdettek meg "a háborúval szemben".

A szervezet szerdára várja a Fővárosi Bíróság válaszát. Ettől teszik függővé, hogy elfogadják-e BRFK határozatát, jelesül, hogy csak a járdán vonulnak és nem az eredeti útvonalon (Liszt Ferenc tér - Szabadság tér - Kossuth tér), vagy esetleg a tiltás ellenére is az utcán demonstrálnak.

A Civilek a békéért rendezvényéhez csatlakozik egy másik, több szervezetet tömörítő mozgalom is Békelánc néven. A Békelánc sem kapott engedélyt a rendőrségtől, de az Index információ szerint ők egyből elfogadták a rendőrség által javasolt útvonalat. Szigeti Balázs, a civil szervezet sajtóreferense hétfőn tudatta, hogy második módosított beadványukat - szóbeli egyeztetést követően - tudomásul vette a rendőrség.

Vér és Becsület

Ugyancsak közlekedési okokra hivatkozva nem engedélyezte a BRFK a Vér és Becsület tervezett rendezvényét. A Vér és Becsület Kulturális Egyesület február 9-ére, a Hősök terére tervezett demonstrációját nem csak a rendőrség, de a vezető kormánypárt ifjúsági tagozata, a Fiatal Baloldal is meg akarja akadályozni. Közleményükben azt állították, hogy a rendvédelmi szervek láthatóan tehetetlenek, ezért a Vér és Becsület akcióját megakadályozandó saját programot jelentettek be a meghirdetett időpontra. < p>A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tudomásul vette a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták által február 9-re, a Hősök terére és kapcsolódó, technikai helyszínként a Felvonulási térre bejelentett rendezvényét. A BRFK sajtóügyeletese hétfőn közölte, hogy a Fiatal Baloldal rendezvénye megfelel a gyülekezési jogról szóló törvényben foglaltaknak.

"Újra kéne szabályozni a gyülekezési törvényt"

Alig egy hónapja Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese a júliusi Erzsébet hídi tüntetések kapcsán kialakult helyzetet vizsgálva arra jutott, hogy jogszabályban kellene rögzíteni azokat a kritériumokat, amelyek alapján a rendőrség megtilthat egy tömegrendezvényt. Mint ajánlásában megfogalmazta, nyilvánvalóvá kell válnia annak, hogy a rendőrség milyen összetett szempontrendszert alkalmaz a gyülekezési jog megtiltásával kapcsolatban. A rendőrségi kritériumrendszer - általa kívánatosnak tartott - jogszabályban történő rögzítése a rendőrhatósági döntések számonkérhetőségét szolgálná.

Takács Albert javasolta a belügyminiszternek: kezdeményezze a gyülekezési törvény kiegészítését egy felhatalmazó rendelkezés beiktatásával, amely alapján meg lehetne állapítani a rendőrségi döntések során vizsgált szempontrendszer elemeit. Hangsúlyozta, hogy a rendőrségi kritériumok világosabbá tétele nem jelenti a gyülekezési jog szűkítését. Az ombudsman véleménye szerint lehetőséget kell teremteni arra, hogy a rendőrség a gyülekezés célját is vizsgálhassa.