Alfréd
-3 °C
3 °C

Tilos a rádiós

2004.01.30. 15:16
Kitiltották a Magyar Rádió épületéből Bencsik Gyulát, a rádió külső munkatársát, aki egyik műsorvezetője volt a Tilos Rádió karácsony esti, botrányt kavart adásának. Pálfi Balázst, a rádió belsős munkatársát választás elé állították: vagy a közrádiónál, vagy a Tilosnál készítsen műsort. Nádori Péter, az adó egyik alapítója magától hagyta ott a rádiót pr-cége ügyfeleinek rosszallása miatt. Barangó, a vitatott kijelentést tett műsorkészítő már korábban elveszítette a munkáját.
Újabb újságírók kerültek egzisztenciális válságba a Tilos Rádió karácsony esti műsora miatt, amelyben az egyik műsorkészítő, Barangó azt mondta: „kiirtanám az összes keresztényt”. Barangót már a botrány kirobbanásakor eltanácsolták addigi munkahelyéről, a HVG-től, ahol külsős korrektorként dolgozott. Úgy tudjuk, egzisztenciális problémái egyelőre nem oldódtak meg. Az Index megpróbálta elérni a HVG szerkesztőségét, hogy kiderítse: az illuminált állapotban tett szerencsétlen kijelentésnek mi köze Barangó korrektori munkájához, de a szerkesztőség egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Az elnöki hivatal által kitiltva

Bencsik Gyula – Barangó műsorvezető társa – elsőként határolta el magát a szerencsétlen kijelentéstől. A Magyar Rádió külsőseként is dolgozó újságíróval a Kossuth Rádió Napközben című műsorának felelős szerkesztője év elején közölte, hogy határozatlan ideig nem tart igényt a munkájára. A közrádiónál nyolc és fél éve külsőző Bencsik főnöke, Jónás István azzal indokolta döntését, hogy nem tudott a Tilos Rádiónál folytatott tevékenységéről, valamint, hogy ő személy szerint nem tud azonosulni több, a kereszténység kérdéskörét érintő tilosos műsor gondolatvilágával.

Bencsik az Indexnek elmondta, hogy hét éve dolgozik párhuzamosan a Tilos Rádióban is, ottani működéséről mindenki tudott, és eddig senki sem kifogásolta. A médiatörvény szerint egyébként a nonprofit rádióknál végzett munka nem összeférhetetlen a közszolgálattal. Január első heteiben Bencsik megállapodott a Petőfi adó egyik műsorának szerkesztőivel, hogy ott folytatja tevékenységét. A héten azonban a Magyar Rádió portáján azt a felvilágosítást kapta, hogy az elnöki hivatal egyik alkalmazottja kitiltotta az épületből, ezért saját holmijáért sem mehet már be a szerkesztőségbe.

Választás elé állított rádiós

A Magyar Rádió Kossuth adójának főszerkesztője is választás elé állította Pálfi Balázst, az Önazonos című meleg műsor szerkesztőjét, aki a rádió számos népszerű műsorának is állandó közreműködője. Perjés Klára levélben tiltotta el Pálfit a Tilosban való további szerepléstől. Pálfi Balázs hosszú évek óta készíti a Tilos Rádióban a Szappanopera helyett című, melegekkel foglalkozó műsorát. Pálfi válaszlevelében annak a meggyőzödésének adott hangot, hogy a rádió belső szabályzata nem tiltja a nem nyereségérdekelt rádiókban való közreműködést. Erre Perjés még nem válaszolt, Pálfi mindazonáltal nem szeretné beszüntetni tilosos műsorát.

Rádió: szerdáig tart az elhúzodó értekezlet

Megpróbáltuk megszólaltatni a Magyar Rádió illetékeseit is, de az elnöki titkárságon azt a felvilágosítást kaptuk, hogy szerda előtt senki sem elérhető, mert a teljes vezetőség egy „elhúzódó értekezleten tartózkodik”.

Az egyik alapító üzleti okokból távozott

Közvetetten, de a botrány miatt hagyta ott a Tilost a rádió egyik alapítója és legnépszerűbb műsorvezetője, Nádori Péter.

A Narancs egykori felelős szerkesztője – ezt a munkáját egyébként egyszerűen kihagyta a cége honlapján olvasható szakmai önéletrajzából –, aki később a hvg.hu és az Origo szerkesztőségét is vezette, mostanában a pr-bizniszben utazik üzlettársával, Krecz Tiborral. A páros első nagyobb nyilvánosságot kapott közös médiaakciója Friderikusz Sándor A szólás szabadsága című műsorának elindítása volt. A program jó nagyot bukott, Kreczék távoztak, majd a műsor annyira azért összeszedte magát, hogy képernyőn maradjon.

Az Index információi szerint a két alapítóról elnevezett médiatanácsadó vállalkozás egy vagy több hazai ügyfele a Tilos-botrány kitörése után jelezte, hogy nem veszi ki jól magát, hogy pr-cégük egyik névadója rendszeresen műsort vezet a rádióban. Nádori ki is lépett a Müezzin című műsorból, amit szerda reggelente vezetett Bisztray Sándorral és Munk Veronikával. A Müezzin egy füst alatt meg is szűnt. Az ügyben beszéltünk Nádorival, aki megerősítette, hogy a dolgok nagyjából így történtek, de részletekbe nem akart belemenni. A tanulságokat pedig úgy foglalta össze, hogy „két lovat egy seggel nem lehet megülni”.