Ellák
11 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Huszonöt napra elhallgat a Tilos Rádió

2005.02.24. 10:48
A Fővárosi Ítélőtábla szerdán helybenhagyta a médiahatóság korábbi döntését, ami szerint a Tilos Rádiónak harminc napra felfüggesztik a műsorszolgáltatási jogosultságát, miután 2003. karácsonyán az egyik műsorvezető ittasan azt mondta, "kiirtanám az összes keresztényt". A rádiót szankcionáló döntések közül érvényben marad az "utolsó figyelmeztetés" is.

Péntek éjféltől huszonöt napra elhallgat a Budapest területén 90,3-as megahertzen fogható Tilos Rádió. A médiahatóság még 2004. januárjában sújtotta harminc napos adásszünettel a rádiót, amiért 2003. december 24-én az egyik ittas műsorvezető azt mondta az éterben, hogy kiirtaná az összes keresztényt. A kijelentést követően jobboldali hajtóvadászat indult a rádió ellen, a Fidesztől a Jobbikig számos szervezet a rádió betiltását követelte, az ennek érdekében szervezett demonstráción izraeli zászlót is égetett a résztvevők egy szűk csoportja.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésének értelmében az elhangzott kijelentés miatt a rádiónak fel kell függesztenie adását. Mint arról korábban az Index is beszámolt, a közösségi rádió műsorszolgáltatási jogának harmincnapos felfüggesztését a Fővárosi Bíróság első fokon helyben hagyta, emellett az írásbeli utolsó figyelmeztetést megfogalmazó ORTT-döntést is helytállónak találták. Az elsőfokú ítélet szerint azonban a Műsorszolgáltatási Alap pályázataiból való kizárásra nem volt joga a médiatestületnek.

Kirekesztők

A Tilos rádió műsorszolgáltatási jogosultságát néhány, 2003 decemberében elhangzott, keresztényellenesnek nevezett kijelentés miatt függesztette fel a médiahatóság. A rádiót emellett hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából és "utolsó figyelmeztetésben" részesítették. Az úgynevezett "utolsó figyelmeztetés" értelmében, ha ezután csak egy alkalommal is megszegi a rádió a médiatörvényt, az ORTT azonnali határozattal felbonthatja a műsorszolgáltatási szerződest, azaz elveszítheti a Tilos a frekvenciát.

A döntést az ORTT a médiatörvény azon passzusával támasztotta alá, amely szerint "a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére."

2003. december 9-én a karácsonyi köztéri keresztekről szólva a rádióban az hangzott el: "mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között", majd az egyik műsorvezető december 24-én azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". A Tilos tucatnyiszor bocsánatot kért a felelőtlen kijelentésért és eltiltotta a további rádiózástól a karácsony esti műsor vezetőjét.

Péntek éjféltől csend

A Tilos Rádió igazságtalannak ítélte a szigorú büntetést, ezért bírsághoz fordult az ORTT határozatának felfüggesztése érdekében, miután önkéntesen felfüggesztette adását. A médiahatóság büntetése "súlyos, aránytalan és igazságtalan" - indokolta a rádióadó kuratóriumának döntését akkor az Indexnek Csabai Gábor, a testület elnöke.

A Fővárosi Bíróság január 28-án függesztette fel az ORTT azon határozatának végrehajtását, amely harminc napra megvonta a Tilos rádió műsorszolgáltatási jogosultságát, így az adás öt nap hallgatás után újraindult. A Tilos Rádió és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ügyében csütörtökön hozott jogerős határozatot a Fővárosi Ítélőtábla.

A Tilos a bíróságon a büntetés jogosságát nem vitatta, a kiszabott harminc napot azonban sokallotta, mivel az példátlan a magyar média történetében. A Tilos még 2004-ben öt napig szüneteltette műsorát, így péntek éjféltől huszonöt napra függesztik fel adásukat.

Menetrend
Február 25-én, pénteken délelőtt tíz órától "on-air" sajtótájékoztatót tart a rádió, várva az érdeklődő újságírók és hallgatók telefonos kérdéseit. Este nyolctól éjfélig az adásrend megváltozik, a már "szokásosnak nevezhető nagy leállós műsor" lesz hallható. Éjféltől a Tilos 25 napra felfüggeszti a műsorszolgáltatást. Ez idő alatt sem az interneten, sem kábelen nem adhat a rádió. A visszatérés március 23-án, szerdán várható, nulla órakor a tervek szerint ismét az éterben lesz a Tilos.