Ervin
14 °C
22 °C

Leáll és Alkotmánybírósághoz fordul a Tilos Rádió

2005.02.25. 16:48
Pénteken éjfélkor leáll, március 23-án pedig újraindul a Tilos Rádió, amely egyúttal az Alkotmánybíróságon támadja meg a médiahatóság egyik szankcióját. A Tilos Rádió vezetői pénteken élő adásban rendezett sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a leállás időszakában különböző szórakozóhelyeken, illetve más közösségi rádiókban lesznek hallhatóak majd a tilosos műsorok.

Pénteken éjféltől 25 napra szünetelteti adását a Tilos Rádió, erősítették meg az Index csütörtöki hírét a rádió vezetői pénteki, élő adásában rendezett sajtótájékoztatójukon.

A bíróság szerint jogszerű a harminc napos szankció

A Fővárosi Ítélőtábla példátlan esetként észlelve és kirívóan súlyosnak minősítve a Tilos Rádió 2003 decemberi magatartását úgy foglalt állást: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogszerűen döntött a műsorszolgáltatás harminc napos felfüggesztéséről.

Az ORTT a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát azért függesztette fel harminc napra, mert a 2003 karácsonyán a rádióban az egyik műsorvezető ittasan azt mondta, "kiirtanám az összes keresztényt". A médiumot emellett hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából és "utolsó figyelmeztetésben" részesítették. A rádió azért huszonöt napra áll le, mert tavaly januárban egyszer már öt napra szüneteltették adásukat.

Vitatott utolsó figyelmeztetés

A Fővárosi Bíróság a rádió keresetére első fokon arra a megállapításra jutott, hogy a támogatásból történő kizárás nem felel meg a médiatörvény rendelkezéseinek, ugyanakkor az ORTT határozatát egyéb tekintetben jogszerűnek minősítette. A döntés ellen nincs mód fellebbezésre. Az ORTT által kiszabott, a bíróság által a napokban jogerősen helybenhagyott szankciók egyik elemét, "az utolsó figyelmeztetést önmagában, mint lehetséges eszközt vitatjuk, és ennek az alkalmazását látjuk vitathatónak" - mondta a Tilos Rádió élő adásában Kovács Ágota, a rádió ügyvezetője.

A Tilos Rádió kuratóriumának élő adásban is felolvasott közleménye szerint azért fordulnak az Alkotmánybírósághoz, mert úgy vélik, "az elkövetett jogsértés súlya nincs arányban annak szankciójával, így az ORTT megsérti az arányosság alkotmányos követelményét".

Nem tudni milyen szabálysértés után tilthatnák be a Tilost

A közlemény szerint "ebben a pillanatban senki sem tudja megmondani, hogy milyen mértékű szabálysértés elég a Tilos végleges bezárásához. Az pedig, hogy ez és az ehhez hasonló döntések nem vitathatók, nemcsak a Tilos számára jelent fenyegetést, de a teljes magyar média és minden egyes állampolgár szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát korlátozza" - tartalmazza a Tilos Rádió nyilatkozata.

Az alkotmánybírósági beadvány szövegét az ORTT nem ismeri, ezért az abban foglaltakat nem tudja kommentálni - mondta Vékony Éva szóvivő az MTI érdeklődésére, hangsúlyozva, "az ORTT tiszteletben tartja a jogerős bírósági döntést".

Az adásban elhangzott az is, a leállás alatt a Tilos Rádió egyes műsorait élőben élvezhetik az érdeklődők budapesti szórakozóhelyeken és más közösségi rádiók adásában. Emellett az adó www.tilos.hu internetes oldalán hallhatóak az elmúlt egy hét műsorai, március 23-ának első percében pedig ismét hallható az FM 90.3 frekvencián.